Hlavní obsah

USA si umějí představit členství Ruska v NATO

Washington

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy nevylučuje možnost vstupu Ruska do NATO. Náměstek ministryně zahraničí Philip Gordon to řekl v úterý v Kongresu. Dveře NATO by podle Gordona měly zůstat otevřené evropským demokraciím.

Článek

"Jestliže Rusko splní kritéria, bude schopno podílet se na všeobecné bezpečnosti a bude-li v alianci panovat shoda, pak by nemělo být vylučováno," řekl Gordon.

NATO vznikla jako ochrana Evropy před bývalým Sovětským svazem a Rusko dává najevo nelibost nad rozšiřováním aliance ke svým hranicím. Obamova vláda ale stojí o zlepšení vztahů a chce Moskvu přesvědčit o tom, že NATO pro ně není hrozbou.

Moskva se členství v NATO nebrání, ale...

Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin na jaře řekl, že Rusko nevylučuje, že se v budoucnu nestane členem aliance. Teď prý ale dává přednost omezené spolupráci. "Teď to nepociťujeme jako potřebu, ale nevylučujeme to v budoucnu. Velmoci nevstupují do koalic, ony je vytvářejí. Rusko se za velmoc považuje," řekl.

Předseda Mezinárodní krizové skupiny Gareth Evans vidí problém nikoli v rozšiřování NATO k ruským hranicím, nýbrž v tom, že se u nich rozšiřování zastavilo. "Bude-li Rusko dodržovat lidská práva, mělo by se stát členem NATO," řekl. Není to prý ale záležitost nejbližší doby, zejména ne po loňské válce v Gruzii. Přesto by se členské státy NATO měly podle Evanse začít možností ruského členství zabývat.

Rusko věří, že hrozby odrazí samo

Rogozin ale prohlásil, že Rusko nesouhlasí s "mnohým z toho, co se děje v NATO, nevidí důvod ustupovat v otázce své svrchovanosti a samo dokáže odrazit hrozby". "Jsme ale připraveni vytvořit určité dočasné koalice," řekl Rogozin v rozhovoru pro list EUobserver. Rusko prý chce být partnerem NATO, jestliže bude aliance brát v potaz zájmy Moskvy, což je odkaz na kritický postoj Ruska ke vstřícnému postoji NATO k rozšíření o Ukrajinu a Gruzii. S tím Rusko zásadně nesouhlasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám