Hlavní obsah

USA poprvé vyzkoušely následníka raketoplánů, raketu Ares I-X

Mys Canaveral

Spojené státy ve středu poprvé vyzkoušely raketu Ares I, která by měla v budoucnosti vynášet do vesmíru kosmickou kabinu Orion nahrazující dosavadní raketoplány při posílání lidí do vesmíru. Start v přímém televizním přenosu vysílal americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Původně měla startovat už v úterý, kvůli počasí ale NASA zkoušku odložila.

Foto: Pierre Ducharme, Reuters

Vzlet testovací rakety Ares 1-X

Článek

Let byl plánován jen na několik minut. Horní část rakety byla pouhou replikou, která se zničí pádem do Atlantiku. Naopak dolní část rakety s přístroji měla dopadnout s pomocí padáků do oceánu a po vylovení má poskytnout informace, jejichž analýza potrvá několik měsíců. Let dle NASA přinese první poznatky o stabilitě a bezpečnosti rakety.

Ares I-X je testovací verze dvoustupňové rakety Ares I, která bude mít za úkol vynášet kosmické lodi Orion do vesmíru jako náhrada za raketoplány. Ty plánuje NASA vyřadit z provozu mezi zářím 2010 a jarem 2011. Rakety Ares a moduly Orion by ale měl mít NASA k dispozici nejdříve v roce 2015. Do té doby bude při letech k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) závislý na ruských plavidlech Sojuz.

Reklama

Výběr článků

Načítám