Hlavní obsah

USA podepíší s KLDR mírovou smlouvu, až ukončí jaderný program

Novinky, aš, The Canadian Press

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Americký prezident George Bush uvedl v pátek, že USA zvažují podepsání mírové smlouvy se Severní Koreou, jestliže Pchjongjang zcela ukončí svůj program jadrných zbraní.

Článek

"Těšíme se na den, kdy budeme moci ukončit Korejskou válku. To se stane ve chvíli, kdy Kim Čong-il ověřitelně ukončí svůj (jaderný) zbrojní program," řekl  Bush po setkání s jihokorejským prezidentem Ro Mu-hjonem. Ten žádal Bushe, jestli by se nemohl vyjádřit jasněji.

Bush na to odpověděl, že je tak jasný, jak jen může být. Pak ale dodal, že mu jde o uzavření mírové smlouvy. Korejská válka z let 1950 - 1953 skončila pouze příměřím.

Bush dodal, že je velmi optimistický ohledně pokroku, jehož cílem je, aby KLDR ukončila svůj jaderný zbrojní program. Severní Korea je ochotná do konce roku zastavit svůj jaderný program. Po rozhovorech zástupců KLDR a USA to na začátku září oznámil hlavní americký vyjednavač Christopher Hill. V půlce července uzavřela reaktor v Jongbjonu.

Oba prezidenti se setkali v Sydney při příležitosti setkání Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám