Hlavní obsah

USA nasadily na Kaddáfího další bezpilotní letouny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy tento týden navýšily svoji vojenskou pomoc Severoatlantické alianci v Libyi, uvedla stanice NBC News s odkazem na nejmenovaného armádního představitele. USA k bojovým misím v zemi poslaly další dva bezpilotní letouny Predator.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator

Článek

Predatory nenaložené zbraněmi dorazily do oblasti v pondělí a v úterý vzlétly ke své první pozorovací misi, uvedla stanice. Stalo se tak poté, co síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího poprvé od počátku konfliktu v březnu použily u Syrty raketu Scud. Ta však dopadla do pouště a nikoho nezranila. [celá zpráva]

Ačkoliv libyjští povstalci podporovaní NATO postupují směrem k Tripolisu, je možné, že se navzdory sebevědomým prohlášením politiků, že Kaddáfího konec se blíží, režim udrží až do 27. září, kdy vyprší mandát NATO v Libyi. Jako poslední obavy odháněl v úterý americký ministr obrany Leon Panetta, když prohlásil, že „Kaddáfího dny jsou sečteny“.

Anonymní zdroj NBC však hovoří o opaku. „Nemáme žádný náznak, že v brzké době (Kaddáfí) odstoupí. V případě, že ani za šest týdnů nebude mise NATO u konce, bude podle jeho slov prodloužena.

Hlasy z Pentagonu potvrzují, že s takovým tempem operací přijdou akce v Libyi Spojené státy na více než miliardu dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V okolí Tripolisu pokračují boje Kaddáfího s povstalciVideo: Reuters

Kaddáfího síly se opevnily v nemocnici

Povstalci v současnosti svádějí mimo jiné boje s Kaddáfím o Zavíju. Dvojice lékařů z místní nemocnice, jíž se podařilo uprchnout, uvedla, že vládní vojáci si o víkendu z nemocnice udělali základnu a živý štít. Na střechy umístili ostřelovače a protiletadlové dělo a lékaře nutili k nepřetržitým operačním zákrokům, napsala agentura AP.

Reklama

Související články

Velká ofenzíva libyjských povstalců selhala

Ofenzíva libyjských rebelů na západě byla zastavena. Armáda dobyla v neděli zpět město Bír Hanám, které povstalci obsadili v sobotu ve snaze vytvořit si...

Výběr článků

Načítám