Hlavní obsah

USA mají očekávání, která jim mohou přinést velká zklamání, říká sestra Kim Čong-una

Pchjongjang

Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una v úterý zavrhla vyhlídky na brzké obnovení diplomatických jednání se Spojenými státy. USA mají očekávání, která jim mohou přinést velká zklamání, nechala se slyšet Kim Jo-čong. S prohlášením přišla poté, co poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan označil nedávné vyjádření lídra KLDR za zajímavé signály.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Kim Jo-čong na snímku z 2. března

Článek

Kim Čong-un minulý týden na stranickém zasedání oznámil, že by se země měla připravit na oboje: na dialog, ale hlavně na konfrontaci se Spojenými státy.

Podle severokorejských médií při tom vycházel z podrobné analýzy politiky administrativy amerického prezidenta Joea Bidena vůči Pchjongjangu.

Zveřejněné vyjádření severokorejského vůdce neobsahovalo tvrdou rétoriku proti Washingtonu nebo Soulu, což vyvolalo protichůdné analýzy mezi odborníky, píše agentura AP.

Severní Korea by se měla připravit na konfrontaci s USA, oznámil Kim

Svět

Podle jedněch to mělo znamenat, že se Kim chystá vyvinout větší tlak na Spojené státy, aby zmírnily svou politiku vůči KLDR, zatímco druzí se domnívali, že naznačuje možné obnovení hovorů.

„Jeho komentáře z tohoto týdne považujeme za zajímavý signál. Počkáme, abychom viděli, zda je bude následovat nějaká více přímá komunikace směrem k nám,” pronesl následně Sullivan v rozhovoru pro televizí ABC News.

Vlivná Kimova sestra, která má zároveň významný post ve vládnoucí straně, dnes ovšem prohlásila, že očekávání by pro Američany mohla znamenat velká zklamání.

„Vypadá to, že Spojené státy mohou interpretovat situaci způsobem, kdy pro sebe hledají útěchu,” uvedla podle severokorejské státní agentury KCNA.

Reklama

Výběr článků

Načítám