Hlavní obsah

USA a Jižní Korea zahájily válečné hry, KLDR hrozí "nemilosrdným protiútokem"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea a USA v pondělí zahájily navzdory hrozbám z komunistické KLDR každoroční jedenáctidenní vojenské cvičení, kterého se účastní desítky tisíc vojáků. Takzvané válečné hry jsou zaměřeny na zlepšení obranné strategie. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Reuters

Spojené vojenské cvičení amerických a jihokorejských sil vyvolalo také protesty mírových aktivistů v Soulu.

Článek

Cvičení jsou počítačově simulované válečné hry, které se podle agentury Jonhap konají pravidelně od roku 1975. Letos se do nich zapojilo 56 000 jihokorejských a 30 000 amerických vojáků.

Pchjongjang dnes označil válečné hry za nácvik invaze a pohrozil Washingtonu i Soulu, že by na cvičení mohl odpovědět "nemilosrdným protiútokem".

Letos se válečné hry na Korejském poloostrově konají v obzvláště napjatém ovzduší po březnovém potopení jihokorejské fregaty Čchonan. Za zničením vojenského plavidla, na kterém zahynulo 46 jihokorejských námořníků, stojí podle mezinárodního vyšetřovacího týmu KLDR. Ta ale všechna nařčení vytrvale odmítá.

Obě Koreje jsou technicky stále ve válečném stavu, jelikož po ozbrojeném konfliktu z let 1950-53 podepsaly pouze dohodu o příměří, nikoliv o míru. Podél společné hranice je rozmístěn celkem více než milión vojáků včetně 28.000 amerických.

Reklama

Související články

USA uvalily další sankce na Severní Koreu

Spojené státy zavádějí další ekonomické sankce proti Severní Koreji, které mají znemožnit, aby dále financovala svoje vojenské programy. Uvedla to ve středu...

Výběr článků

Načítám