Hlavní obsah

Uřezávali hlavy a zakládali požáry, v Brazílii se vzbouřili vězni

Při nepokojích ve věznici na severu Brazílie zemřelo v pondělí 52 vězňů, informovala agentura AFP. Podle místních médií byly příčinou nepokojů ve věznici ve městě Altamira ve státě Pará střety mezi dvěma konkurenčními gangy.

Foto: Profimedia.cz

Věznice ve města Altamira, kde vypuklo násilí.

Článek

Server O Globo s odvoláním na úřady státu Pará uvedl, že 16 vězňům vzbouřenci uřízli hlavu. U mnoha mrtvých bylo zřejmě příčinou smrti udušení, vězni v části areálu totiž založili požár.

Nepokoje vypukly časně ráno místního času a trestanci při nich zadrželi dva dozorce jako rukojmí. Podle místních médií už byli dozorci osvobozeni. Nepokoje trvaly asi pět hodin.

Brazilské ministerstvo spravedlnosti v prohlášení uvedlo, že spolupracuje se správou státu Pará v hledání těch, kdo jsou za násilí odpovědní. Ředitel státní věznice Jarbas Vasconcelos podle Reuters prohlásil, že vedení káznice nemělo žádné informace o tom, že by se útok připravoval.

Vzpoury v brazilských věznicích nejsou ojedinělé, ta nynější je co do počtu mrtvých výjimečná. Podle dostupných údajů jde o jednu z nejtragičtějších vězeňských vzpour v novodobé historii země.

Brazilské věznice jsou přeplněné a někteří místní dozorci jsou zkorumpovaní, takže mezi vězně se dostávají drogy i zbraně. Také věznice ve města Altamira, kde vypuklo násilí, byla přeplněná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám