Hlavní obsah

Úřady v JAR přemístily Krejčíře mezi nejnebezpečnější vězně

– Johannesburg

Jihoafrická vězeňská služba přemístila Radovana Krejčíře do věznice s nejpřísnější ostrahou. Učinila tak poté, co jej v září přistihla uprostřed příprav na útěk z jeho tehdejšího vězení. Jak v neděli informoval jihoafrický zpravodajský portál SABC, byl Krejčíř umístěn podle všeho do nápravného zařízení eBongweni, kde jsou nejnebezpečnější vězni v zemi.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP a ČTK

Článek

"Krejčíř je jedním z těch vězňů, u kterých jsme považovali za potřebné, aby byli přestěhování do nápravného zařízení s vyšší ostrahou. Takže byl přemístěn na základě soudního příkazu," řekla Britta Rotmanová z jihoafrické vězeňské služby. Podle ní to bude mít také Krejčíř blíž při přesunech k soudu během procesu.

Úřady zjistily, že se Krejčíř chystá k útěku, když v jeho cele v září údajně našly pistoli, náboje, elektrický paralyzér, pepřový sprej, nůž, deset mobilních telefonů a paměťové zařízení (USB flash disk). Akci provedla policie poté, co dostala upozornění na chystaný útěk. [celá zpráva]

Krejčíř čeká na vynesení rozsudku o výši trestu v případu, kdy ho soud v Johannesburgu na konci srpna již shledal vinným z pokusu o vraždu, z únosu a pokusu o přechovávání narkotik. Vynesení výše trestu bylo několikrát odročeno, naposledy na únor příštího roku. Vězněný Čech čelí v JAR ještě dalším trestním procesům.

Krejčíř dorazil do Jihoafrické republiky v roce 2007 ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V JAR, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám