Hlavní obsah

Úřady nic nevědí o dvou stovkách nejstarších Japonců

Novinky, rei
Tokio

Jen pár dní poté, co se v Japonsku zjistilo, že údajný nejstarší muž země je desítky let mrtvý a nejstarší žena je neznámo kde, zveřejnily úřady zprávu, podle níž se neví nic o osudu téměř 200 lidí starších sta let. O zprávě ve středu informoval server britského listu The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Skupinu lidí starších 100 let tvoří v Japonsku z téměř 90 procent ženy. Ilustrační foto

Článek

Nejvíce stoletých nemohou dohledat v městě Kobe, konkrétně 105. Mezi zmizelými je 21 osob, které by byly starší než současný oficiální nejstarší Japonec, jemuž je 113 let. Je mezi nimi i žena, jež se narodila před 125 lety, a na jejíž evidované adrese vznikl už v roce 1981 park.

Japonská společnost patří mezi nejrychleji stárnoucí v celém světě - každý pátý je zde starší 65 let. Odborníci to přičítají zdravé stravě a kvalitní lékařské péči. Vládní statistiky uvádějí, že se počet stoletých za poslední desetiletí více než ztrojnásobil. Je jich přes 40 000 a z téměř 90 procent jsou to ženy.

Podle zpráv z minulého týdne tajila rodina muže, který byl až do nedávna považován za nejstaršího Japonce, jeho smrt zhruba třicet let, zřejmě aby mohla pobírat jeho penzi. Minulý měsíc z jeho účtu údajně zmizelo 2,7 miliónu jenů (okolo 600 000 korun). Zjištění, že muž je roky mrtvý, spustilo revizi úředních záznamů, přičemž se přišlo na to, že pravděpodobně nežije ani údajná nejstarší Japonka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám