Hlavní obsah

Ultimátum Tálibánu vypršelo, rukojmí zřejmě žijí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Příslušníci radikálního afghánského hnutí Tálibán navzdory vypršení svého posledního ultimáta nezabili zbývajících 22 zajatých Jihokorejců. Afghánská vláda se snaží hnutí kontaktovat a obnovit neúspěšná jednání. Tálibové usilují o propuštění svých 23 spolubojovníků.

Článek

"Byl jsem vzhůru celou noc a kdyby byl Tálibán některého z nich zabil, dozvěděl bych se to," citovala agentura Reuters prohlášení generála Alího Šáha Ahmadzaího, policejního šéfa provincie Ghazní, kde jsou jihokorejští rukojmí drženi a kde byl ve středu jeden z nich zabit. [celá zpráva]

"Ne, nezabili nikoho z rukojmích a my se snažíme kontaktovat Tálibán a obnovit s ním vyjednávání," řekl Ahmadzaí. Tálibán hrozil, že do čtvrtečního rána zabije dalších 14 Korejců.

Ve středu byl zabit pastor Pae Hjong-kjum který skupinu 23 korejských evangelických dobrovolníků vedl. Pae byl nalezeno právě v den, kdy se podle jihokorejských médií dožil 42 let. Měl ženu a devítiletou dceru. Po ukončení teologické školy se před šesti lety stal pastorem. Byl zakládajícím členem Saemmulovy církve, která vysílala dobrovolníky do Afghánistánu.

"Našli jsme tělo mrtvého jihokorejského mužem který měl v těle deset děr od kulem od hlavy až k patě," uvedl Ahmadzai.

Od vypršení ultimáta se o osudu Jihokorejců neví

O osudu ostatních rukojmí zatím není nic známo. Nepotvrdilo se, že bych jich osm bylo propuštěno za vysoké výkupné, jak uvedla jihokorejská agentura Jonghap.

Guvernér provincie Ghazní Maradžudín Pasan to ale popřel. Tálibové podle něj zadržují stále ještě 22 Jihokorejců. "Nikdo nebyl propuštěn, neuskutečnila se žádná výměna," řekl Pasan telefonicky agentuře AP. "Jsou stále ještě v zajetí Tálibánu."

Podle správce Mohammeda Siddikího drží Tálibán rukojmí na třech různých místech.

Bezvýsledná jednání

Skupinu 23 jihokorejských křesťanských dobrovolníků, mezi nimiž je 18 žen, zajal Tálibán právě před týdnem a požadoval za jejich propuštění okamžité stažení 200 jihokorejských vojáků z Afghánistánu a od afghánské vlády propuštění 23 svých vězněných spolubojovníků.

Po opakovaně prodlužovaném ultimátu na splnění svých požadavků údajný mluvčí hnutí Júsuf Ahmádí ve středu oznámil, že se únosci rozhodli jednoho zajatce zastřelit. Jeho tělo později našla afghánská policie.

Tálibán zároveň oznámil své údajně poslední ultimátum, jímž stanovil lhůtu na splnění svých požadavků na středu 22:30 SELČ. Po vypršení ultimáta ale o osudu Jihokorejců nepadlo ani slovo z řad Tálibánu ani od afghánských úřadů.

Jižní Korea zabití pastora odsoudila, míní ale dál vyjednávat a zesílit tlak na afghánskou vládu. Do Kábulu vyslala prezidentova emisara, který bude jednat přímo s vládou.

Taktika únosů

Tálibán přiznal, že únosy jsou taktikou, které se chopil. Polní velitel Masúr Dadulláh, který je v kontaktu s al-Kajda sdělil britské televizi Channel 4 a byl na jaře vyměněn za italského reportéra: "Únosy představují velmi účinnou politiku a já jsem nařídil všem svým mudžáhidům, aby unášeli cizince všech národností, kdekoli je najdou a udělali s nimi stejnou výměnu."

V Afghánistánu přitom dále pokračují těžké boje. V noci na čtvrtek svedly dvanáctihodinovou bitvu americké jednotky v provincii Hílmand. Ohlásily padesát mrtvých vzbouřenců. Od neděle bylo v oblasti zabito více než 160 povstalců, 75 jich údajně padlo jen v úterý a ve středu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám