Hlavní obsah

U severokorejského jaderného reaktoru v Jongbjonu jsou dvě podzemní zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podezření, že u severokorejského jaderného reaktoru v Jongbjonu jsou podzemní zařízení, potvrdila v půlce září podrobná analýza satelitních snímků pořízených v tomto tisíciletí až do současnosti. Jejich existenci navzdory aktuálnímu maskování potvrzují haldy hlušiny a vstupy do podzemních tunelů, uvedl server 38North, který se zabývá problematikou Severní Koreje.

Foto: Novinky.cz s Profimedia.cz

Článek

Server uvedl, že se podařilo identifikovat dvě dosud neznámá podzemní zařízení. Jejich účel však jasný není, z umístění ale plyne, že by se v budoucnu mohly stát předmětem zájmu inspekcí.

O podzemních zařízeních v Jongbjonu se v poslední dekádě spekuluje opakovaně. V roce 2013 uvedl jeden z přeběhlíků, že podzemní komplexy jsou pod horou Sotek a v Jaksan Tong-de. Podle něj sloužily k ukrývání „laboratorního materiálu“.

Letos v březnu pak jihokorejský anglojazyčný list JoongAng naspal, že poblíž jaderného zařízení v Jongbjonu jsou tajná podzemní zařízení na obohacování uranu. Nacházejí se podle něj jen v několik kilometrů vzdáleném Bungangu.

Víme o tom, zaskočili KLDR Američané

O tomto zařízení se mělo hovořit v únoru na setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským předsedou Kim Čong-unem, kde Američané sdělili Severokorejcům, že o jejich podzemních továrnách vědí. Severokorejci tím byli zaskočeni.

„Bunganský komplex se nachází severovýchodně od jongbjonského. Zdá se, že Severokorejci vybudovali podzemní továrnu na získávání vysoce obohaceného uranu, aby unikal detekci,“ řekl americký zdroj listu, který se účastnil jednání Trumpa a Kima ve Vietnamu.

Trump avizuje brzkou schůzku s Kimem

Svět

Satelitní snímky potvrzují jeden podzemní komplex východně od Jongbjonu, který je na druhém břehu řeky, kde se nachází experimentální reaktor o výkonu 5 MW. Od něj vede most přes řeku ústící do tunelu.

Druhý menší tunel byl vykopán v letech 2005 a 2006 severovýchodně od opuštěného reaktoru o výkonu 50 MW na úpatí hory u Jaksanu, což je místo, o kterém mluvil přeběhlík. V roce 2010 byly vybudovány ve svahu téže hory další dva tunely a všechny tři spojila silnice. K jednomu vedly i dráty elektrického vedení. To vše ale není nyní vidět, v letech 2013 až 2019 byla na místě vysázena hustá vegetace, které všechno zakrývá.

Reklama

Související články

Trump se chce do konce roku setkat s Kimem

Americký prezident Donald Trump před novináři uvedl, že by si přál se do konce roku znovu setkat se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, uvedly v noci na...

Výběr článků

Načítám