Hlavní obsah

U Rovníkové Guineje unesli piráti sedm lidí z lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na loď Warden, která zásobuje vrtnou plošinu na ropném poli Zafiro u pobřeží Rovníkové Guineje, zaútočili ve středu piráti, kteří sedm členů posádky unesli jako rukojmí. V pátek to oznámila podle AFP firma ExxonMobil. Únos potvrdily i úřady Rovníkové Guineje.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská loď pomáhají při boji s piráty v Guinejském zálivu

Článek

Na palubě lodi, která se vracela z ropného pole Zafiro 20 kilometrů od pobřeží a mířila do přístavu Luba na ostrově Bioko, bylo patnáct námořníků z Jižní Afriky, Filipín, Srbska a Kamerunu. „Osm se jich schovalo a sedm bylo uneseno,“ uvedla ropná firma s tím, že piráti napadli její zásobovací loď v teritoriálních vodách Rovníkové Guineje. Důvod únosu nezmínila, ale zřejmě je cílem získat výkupné.

Plavidlo bylo napadeno v oblasti, kde piráti útočí často. Od letošního ledna do září bylo 82 procent únosů z lodí spácháno právě v Guinejském zálivu. Už loni se tam útoky meziročně zdvojnásobily. Počty pirátských útoků v posledních letech přitom celosvětově klesají.

Už 4. listopadu byli uneseni čtyři námořníci z tankeru u Toga, přičemž jeden strážce byl postřelen. O dva dny dříve se terčem útoku stala norská loď čekající u beninského přístavu Cotonou, přičemž bylo uneseno osm námořníků a kapitán.

V srpnu byli při útocích na lodě u kamerunského přístavu Douala uneseni ruští, čínští a ukrajinští námořníci. Za většinou útoků stojí nigerijští piráti. Často unesou nákladní lodě na několik dní, během nichž je vykradou a požadují vysoké výkupné za propuštění posádek.

V oblasti kvůli nim působí i francouzské hlídkové lodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám