Hlavní obsah

U Nigérie unesli posádku supertankeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti unesli ve úterý u pobřeží Nigérie 19 členů posádky obřího ropného tankeru. Na palubu supertankeru Nave Constellation, který provozuje řecká společnost Navios a pluje pod hongkongskou vlajkou, vnikli asi 140 kilometrů od nigerijského ostrova Bonny, kde naložil dva miliony barelů ropy.

Článek

„Děláme všechno pro to, abychom zajistili bezpečný návrat všech 19 členů posádky,” uvedl zástupce řeckého rejdařství Navios Tankers Management. Dodal, že na palubě 330 metrů dlouhé lodi vyrobené v roce 2010 zůstalo sedm členů posádky a loď ani náklad nebyly poškozeny. Uneseno bylo 18 Indů a Turek.

Lodní společnosti v uplynulých měsících upozorňovaly na rostoucí nebezpečí provázející plavbu Guinejským zálivem, zejména u Nigérie. Piráti se soustřeďují na únosy posádek, za které vyžadují výkupné, popřípadě kradou náklad.

Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB) v létě záliv u západního pobřeží Afriky označil za jednu z nejnebezpečnějších oblastí na světě, pokud jde o piráty. Podle úřadu se 73 procent všech únosů na moři odehraje právě v těchto rovníkových vodách, stejně jako 93 procent všech případů, kdy se piráti zmocní rukojmích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám