Hlavní obsah

Tuniský exprezident měl v paláci diamanty, zlato a milióny dolarů

Právo, Novinky, vpl, rei
Tunis
Aktualizováno

Tunisko doručilo Saúdské Arábii formální žádost o vydání exprezidenta Zína Abidína bin Alího, který po protivládních nepokojích z vlasti uprchl minulý měsíc i s rodinou. Stalo se tak poté, co tuniské úřady o víkendu oznámily, že exprezident ukrýval jen ve svém paláci diamanty, zlato a milióny dolarů.

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý bin Alí vládl v Tunisku 23 let. V současnosti je údajně jeho zdravotní stav špatný poté, co ho postihla mrtvice. V Tunisku nyní vládne dočasná vláda, která má zemi dovést k volbám. Vláda žádá o vydání bin Alího kvůli úmrtím demonstrantů během protestů z přelomu roku.

Tuniská státní televize v sobotu oznámila, že prezident na několika tajných místech ve svém paláci v tuniské metropoli ukryl diamanty, zlato i svazky bankovek. Poklady skryl za závěsy a v tajných prostorách za palácovou knihovnou. Záběry zachytily milióny dolarů a eur v hotovosti, diamantové náhrdelníky, zlaté pruty i šperky.

Nalezené bohatství podle televize úřady přerozdělí obyvatelům Tuniska, kteří bývalou hlavu svrhli po 23 letech u moci mimo jiné i kvůli korupci a nepotismu.

Evropská unie, Francie, Švýcarsko a Kanada už dříve oznámily, že zmrazily konta, akcie a nemovitosti exprezidenta a jeho rodiny.

Dočasná vláda potvrdila, že se snaží získat tento majetek, aby ho použila v boji proti chudobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám