Hlavní obsah

Trumpův i Obamův přístup odmítl. Biden představil svou politiku vůči KLDR

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Denuklearizace Korejského poloostrova je věčné téma amerických prezidentů a nejinak je tomu i u současné hlavy státu Joea Bidena. Jeho přístup, jak dosáhnout požadovaného výsledku, se má lišit jak od Donalda Trumpa, tak od Baracka Obamy, tedy dvou jeho předchůdců.

Foto: Melina Mara, ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

Bidenova administrativa po měsících jednání a hodnocení dokončila kompletní zprávu ohledně situace v Severní Koreji. Následně vyznačila cestu, jakou se vydat. Cestu, na kterou čekali především američtí spojenci Jižní Korea a Japonsko, a která má být jakýmsi průsečíkem mezi přístupem Obamy a Trumpa.

„Cíl zůstává stejný: kompletní denuklearizace Korejského poloostrova. Úsilí posledních administrativ (Biden byl členem dvou z nich, obě pod Obamou - pozn. red.) bylo neúspěšné,“ uvedl v pátek Bílý dům.

KLDR o víkendu testovala střely krátkého doletu, píší v USA

Zahraniční

Trumpův přístup zaujal, respektive se lišil od jeho předchůdců. Bývalý americký prezident se snažil o denuklearizaci přesvědčit severokorejského vůdce Kim Čong-una během osobních schůzek v Pchjongjangu. Nikam to ale nevedlo, a právě Biden jeho přístup ve své předvolební kampani před listopadovými volbami kritizoval.

Obama se spoléhal na „strategickou trpělivost“, ale podle vyjádření Bílého domu se ani touto cestou nechce Biden vydat. „Spojené státy povedou kalibrovaný praktický přístup. Budeme zkoumat možnost diplomacie s KLDR, abychom dosáhli praktického pokroku, který zvýší bezpečnost USA i našich spojenců,“ uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Znamená to, že Kim Čong-un by se nakonec s Bidenem také mohl setkat. Americký prezident ale zdůraznil, že k takové schůzce nedojde, dokud předtím vyjednavači nedosáhnou skutečné dohody.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Kim už Bidena v březnu „otestoval“, když odpálil dvě rakety krátkého doletu, které dopadly do Japonského moře. Tímto krokem vyzval USA, aby upustily od tlaku na denuklearizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám