Hlavní obsah

Trumpova zpráva proti Volkswagenu je venku

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo obchodu v úterý zveřejnilo utajovanou zprávu bývalé administrativy Donalda Trumpa, na jejímž základě tehdejší prezident před dvěma lety hrozil zvýšením cel na auta a autodíly ze zahraničí na 25 procent.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Exprezident Donald Trump

Článek

Trump tvrdil, že import značek jako Volkswagen představuje ohrožení národní bezpečnosti USA. Vyšší cla by značně poškodila i české výrobce a dodavatele v autoprůmyslu.

Exprezident nakonec hrozbu nenaplnil a cla nezvýšil poté, co s ním evropští zástupci vyjednávali o odkladu. Agentura Reuters upozornila, že zveřejnění zprávy je výrazem smířlivějšího postoje nového prezidenta Joea Bidena vůči partnerům.

Biden ztrácí podporu

Amerika

Trump odmítal zprávu ukázat veřejnosti i Kongresu. Podle republikánského senátora Pata Toomeyho, který inicioval zákon požadující zveřejnění, zpráva ukazuje, že opatření, které chystal, bylo bezdůvodné.

Dokument uvádí, že výzkum a investice největších zahraničních automobilek znamenají subvence na domácích trzích. Jejich pronikání do USA v posledních 30 letech oslabilo americké výrobce, což ohrožuje i americkou armádu. Zpráva jmenuje Volks­wagen a Toyotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám