Hlavní obsah

Třicet obětí po pádu letadla na tržiště v Kongu

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KINSHASA

Nákladní letadlo Antonov An-26 s 27 lidmi na palubě se ve čtvrtek krátce po startu zřítilo v konžské metropoli Kinshase. Zahynulo nejméně 38 lidí. Po dopadu stroj vybuchl a začal hořet. Zahynuli nejen lidé na palubě letadla, ale také lidé na tržišti, kam stroj dopadl.

Článek

Podle letištních údajů tvořilo posádku letadla 16 Rusů, krátce před startem však přistoupilo 11 cestujících. Mluvčí OSN v Kongu Michel Bonnardeaux uvedl s odvoláním na místní policejní zdroje, že ze 27 lidí na palubě se podařilo zachránit jen dva, letušku a mechanika.

"Co ale nevím, je kolik lidí bylo zraněno nebo zemřelo na zemi. Je to africké město s velmi zalidněnými oblastmi, chudinskými čtvrtěmi, chcete-li to tak říci, takže se obáváme, žě škody mohou být veliké," sdělil Bonnardeaux.

Konžané natahují požární hadici k místu pádu letadla. Foto: ČTK/AP

Podle Dominiqua Lutuly z konžského Červeného kříže se podařilo z plamenů zachránit tři zraněné lidi. Záchranné práce však ztěžuje silný požár, s nímž bojují hasiči.

Pád letadla způsobil velké škody v okolí

"Hoří nejméně čtyři domy, hoří letadlo...Je tam hodně kouře a plamenů, v domech musejí být všichni mrtví," uvedl nejmenovaný letištní činitel.

Stroj konžských aerolinek Afrika 1 se podle letištního úředníka Appa Ilungy zřítil kolem půl jedenácté místního času (11:30 SELČ) krátce po startu z mezinárodního letiště Ndili. Dopadl do chudinské čtvrti Kingasami vzdálené asi pět kilometrů od letiště.

Po pádu následovala mohutná exploze, sdělil zástupce letištních úřadů Jean-Claude Bakongo, podle něhož stroj zničil několik obydlí. Podle svědka Papy Kinfugy bylo tržiště, na které se letadlo zřítilo, plné lidí.

Stroj pilotovala ruská posádka. V Kongu létá řada ruských pilotů, ovšem stroje, které používají, jsou staré, ve špatném technickém stavu a často přetížené. Některé zprávy uvádějí, že i zřícený letoun byl přetížený.

V Kongu je letecká doprava velmi nebezpečná. Nejtragičtější následky měla havárie turbovrtulového Antonovu An-32 z roku 1996, při níž zahynulo nejméně tři sta lidí. Stroj se tehdy zřítil jen několik sekund po startu z letiště v Kinshase a dopadl na rušnou ulici, po níž sjel až na tržiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám