Hlavní obsah

Tři severokorejští rybáři zavraždili na lodi 16 kolegů kvůli špatnému zacházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchanmundžom

Tři severokorejští rybáři zavraždili na lodi 16 svých kolegů. Když byl jeden z nich zatčen, dva následně prchli žádat o azyl do Jižní Koreje. Ta ovšem jejich žádosti nevyhověla a vydala je zpět. Rybáři se k činu přiznali. Odhodlali se k němu kvůli špatnému zacházení, napsala jihokorejskýáagentura Yonhap.

Foto: Profimedia.cz

Rybáři postupně vyvraždili celou posádku lodi (ilustrační foto)

Článek

Tři rybáři se společně rozhodli odstranit kapitána lodi, který se k nim „špatně choval“. Později začali po jednom zabíjet i ostatní členy posádky, jejichž těla házeli přes palubu, uvedla agentura Yonhap.

Pachatelé se po činu původně vydali zpět na severokorejský břeh. Když byl však jeden z nich zatčen, rozhodli se zbylí dva rybáři prchnout na lodi do Jižní Koreje, kde žádali o azyl.

Dvojice si nejspíš vymyslela krycí historku, kterou jí ale jihokorejské úřady neuvěřily. „Rozhodli jsme, že tyto kriminálníky vydáme zpět,“ potvrdilo ministerstvo pro sjednocení.

Jižní a Severní Korea nemají podepsanou dohodu o vydávání zločinců. K předání rybářů došlo v demilitarizované zóně v Pchanmundžomu. Jednalo se o vůbec první předání zločinců přes tuto korejskou vesnici, která leží na hranici obou států.

Jižní Korea poskytuje azyl severokorejským občanům, kteří utíkají před totalitním režimem vůdce Kim Čong-una. V roce 2017 podle Soulu uteklo přes vzájemnou hranice do Jižní Koreje 1127 lidí. Většina lidí však prchá spíš do Číny, se kterou má KLDR delší hranici, jež navíc není tolik střežená.

Reklama

Výběr článků

Načítám