Hlavní obsah

Třetí Kim překonává brutalitou otce

Soul

Kim Čon-un je ještě krutější než jeho otec, uvedl jeden z členů ochranky Kim Čong-ila, který utekl do Jižní Koreje. Podle něj si třetí v dynastii Kimů vymáhá loajalitu na základě strachu. Uvedl to v rozhovoru pro CNN.

Foto: Reuters

Kom Čong-un na mezinárodním letišti Pchongjangu

Článek

”Jak byla moc předána do rukou třetí generace, stala se ještě krutější a je ještě krutější. Kim Čong-un si získal loajalitu, ale není skutečná, je postavená na strachu,” domnívá se Ri, který dokládá jeho krutost na osudu jeho strýce. „Kim Čong-un skončil u zabití strýce, kterého dokonce ani Kim Čong-il zabít nemohl.“

”Viděl jsem, jak jeho poradci, jimž bylo 60 i 70 let, utíkali pryč a schovávali se do trávy, když dorazil autem. Byli vyděšení, protože věděli, že i když je Kim v dobré náladě, může být krutý a může jim nechat setnout hlavu,” vzpomínal Ri, který chránil Kim Čong-ila jedenáct let.

Znal prý jednoho vysoce postaveného představitele, který se odvážil použít Kimův popelník. Skončil v koncentračním táboře a tam zemřel. Už za své služby si prý Ri uvědomoval, že Kim je krutý, ale až po útěku do Jižní Koreje pochopil, že to byl skutečný diktátor.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Popsal, že i on prodělal extrémně tvrdý výcvik, jehož součástí je rozbíjení dlaždic hlavou nebo rozbíjení žulového kamene položeného na břiše. ”Je to tvrdý výcvik. Proč právě takový? Protože je třeba naučit lidi loajalitě. Ruční zbraní nevyhrajete válku, taekwondo prospívá hlavně duši, ale naučí i loajalitě,” řekl Ri. Jeho výcvik zahrnoval střelbu, cvičení fyzické zdatnosti, taktiky, plavání a používání člunu, tedy i schopností, které osobní strážce potřebuje.

Největší část prý ale byla věnovaná ideologickému vymývání mozku. Ria učili věřit, že Kim Čong-il je bůh a že on sám se narodil proto, aby ho chránil a sloužil mu.

Výcvik mu pomohl přežít v koncentračním táboře Jodok, kde skončil, když se mu v roce 1994 nepovedl útěk ze země. Nakonec se mu podařilo utéct a stal se jedním z 25 000 uprchlíků, kteří nyní žijí v Jižní Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám