Hlavní obsah

Tokio se bojí radioaktivity z elektrárny, země se opět třásla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

V blízkosti poškozené jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku došlo k dalšímu zemětřesení o síle šesti stupňů. Uvedla to agentura Kjódó. Informace o škodách nejsou zatím známy. V oblasti se nachází poškozená jaderná elektrárna Fukušima 1, kterou ve středu opět evakuovali. Panují obavy, že radioaktivita z ní může zasáhnout Tokio.

Foto: Reuters

Z poškozené jaderné elektrárny Fukušima stoupá dým.

Článek

Práce na opravě chladícího systému poškozené jaderné elektrárny byly ve středu opět přerušeny a dělníci evakuováni. Znovu začal unikat černý dým z nejvíce poškozeného třetího reaktor, kde unikal už v pondělí. [celá zpráva]

"Zaměstnanci byli staženi z velínu reaktoru 3,“ řekl představitel elektrárenské společnosti Tepco s tím, že zdroj kouře není znám.

Panují obavy, že by radioaktivita z elektrárny mohla zasáhnout oblast Tokia, protože se její únik nedaří zastavit. Hodnoty radiace ale zůstávají nyní stabilní.

Nebezpečí je dáno tím, že teplota v třetím a prvním reaktoru překročila limit 300 stupňů, na který jsou stavěné, a dosáhla 400 stupňů. Teplota stoupá poté, co se přestalo s chlazením reaktorů vodou pomocí vodních děl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z oprav reaktorů jaderné elektrárny FukušimaVideo: Reuters

Dělníci museli zastavit práci na druhém reaktoru, protože úroveň radiace je příliš vysoká.

Obavy o zasažení Tokia radioaktivitou vzrostly ve středu poté, co bylo oznámeno, že hladina množství radioaktivního izotopu jódu ve vodě z vodovodu překračuje limit pro děti. [celá zpráva]

Všech šest budov s reaktory je už napojeno na vnější energetický okruh.

Situaci ještě zkomplikovalo ranní zemětřesení. První otřes měl sílu šest stupňů, druhý, který následoval po dvaceti minutách, 5,8 a třetí 4,7.

Reklama

Výběr článků

Načítám