Hlavní obsah

Thajští vojáci překročili hranici s Kambodžou

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHNOMPENH

Na čtyřicet thajských vojáků narušilo hranice a vstoupilo na kambodžské území, oznámily v úterý úřady v Kambodži. Incident je posledním ze série a souvisí se sporem ohledně starodávného chrámu Preah Vihear.

Článek

Thajská strana potvrdila pouze nasazení vojáků k ochraně vlastní suverenity. Překročení hranic popírá.

Thajští vojáci podle Kambodže zaujali pozici u buddhistické pagody na svahu hory pod chrámem a s Kambodžany vyjednávají. „Nechápeme, proč jsou tady,“ řekl agentuře AFP Hang Soth. Dodal, že vládní vojsko zaujalo pozice. K žádné přestřelce nedošlo.

Hinduistický chrám z 11. století a jeho okolí je předmětem sporu mezi oběma sousedy několik desetiletí. Mezinárodní soudní dvůr komplex přiřknul Kambodži v roce 1962 a thajská vojska se musela stáhnout.
Nástup brutálního režimu Rudých Khmérů v roce 1975 způsobil, že chrám byl znovu otevřen až v roce 1998. Spor s Thajskem se rozhořel znovu poté, co UNESCO chrám tento měsíc zařadilo na seznam nejvýznamnějších světových kulturních památek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám