Hlavní obsah

Thajský král potvrdil v pozici premiéra pučistického generála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Thajský král Pchúmipchon Adundét ve středu oficiálně schválil generála Sontiho Búnjaratkalina, který v úterý provedl v zemi státní převrat, v čele nové prozatímní vlády. Sonti uvedl, že sám u moci zůstane dva týdny, než bude jmenován nový premiér. Do roka se mají konat parlamentní volby, které byly původně plánovány na půlku října. Uskuteční se až po schválení nové ústavy.

Článek

"Král ve snaze nastolit v zemi klid schválil generála Sontiho Búnjaratkalina hlavou rady pro politické reformy. Všichni obyvatelé mají zůstat v klidu a státní úředníci mají od této chvíle poslouchat příkazy Sontiho Búnjaratkalina," uvedl palác v prohlášení, jež oznámila veřejnoprávní televize.

Generál Sonti popřel, že by se král podílel na převratu. Tanky přitom mají na hlavních žluté pásky, které vyjadřují loajalitu králi.

Vrchní velitel pozemních vojsk Búnjaratkalin s dalšími důstojníky svrhl vládu premiéra Tchaksina Šinavatry v úterý. [celá zpráva] Premiér se v té době účastnil Valného shromáždění OSN v New Yorku. Do země se zatím nevrátil, ve středu by měl soukromě navštívit Londýn. Od loňského roku byl Šinavatra terčem častých kritik pro podezření z korupce a zneužívání moci. I ve středu jej junta kritizovala. Sonti uvedl, že jednal v duchu přání thajského lidu.

Junta tvrdí, že chce obnovit demokracii

Vojenská junta pozastavila činnost ústavních institucí a vyhlásila stanné právo, jež neumožňuje, aby se lidé shromažďovali. Zároveň ale ujistila, že brzy obnoví demokracii v zemi. Armáda popřela, že usiluje o trvalé udržení politické moci. Moc lidu údajně vrátí do dvou měsíců. [celá zpráva]

Prvním krokem má být dotvoření prozatímní vládní rady, jejíž program projednali pučisté již ve středu večer s králem a ve které mají být údajně i civilisté. V zemi je hlášen klid.

Britská vláda je posledním vývojem v Thajsku znepokojena. "Přejeme si co nejrychleji návrat k demokracii," vyjádřil stanovisko britského kabinetu jeho mluvčí. "Na listopad jsou (v Thajsku) plánovány volby. Domníváme se, že by se měly uskutečnit." dodal.

Kdo je Sonti Búnjaratkalin

 Generál Sonti Búnjaratkalin se narodil 2. října 1946 v provincii Patchumtchání ve středním Thajsku. V roce 1969 absolvoval vojenskou akademii a nastoupil ke královskému pozemnímu vojsku. V thajské armádě velel různým útvarům, včetně elitní speciální jednotky. Účastnil se i vietnamské války.

V roce 2004 byl jmenován asistentem vrchního velitele pozemních sil. Tehdy odmítal převraty, které by zemi zruinovaly.

Generál Búnjaratkalin má blízko ke králi Pchúmipchonovi Adundétovi. Bývá považován za neoficiálního mluvčího monarchie.

Vyznává islám, i když v zemi je státním náboženstvím buddhismu a muslimů žije v Thajsku jen pět procent. Na jihu se však bouří.

Washington vyzval k rychlé obnově demokracie v zemi. Teprve pak bude ochoten pokračovat v jednání o dohodě o volném obchodu. "Puč nás zklamal. Doufáme, že ti, kteří ho zorganizovali, urychleně splní své sliby a obnoví demokracii," prohlásil mluvčí Bílého domu Tony Snow.

Reklama

Související témata:

Související články

Thajská armáda převzala moc, Bangkok zažil puč

Vysocí důstojníci thajské armády v čele se Sonthim Boonyaratkalinem se v úterý večer úspěšně pokusili o státní převrat. Armáda ustavila prozatímní vládu věrnou...

Výběr článků

Načítám