Hlavní obsah

Thajskou expremiérku obviní z korupce

Bangkok

Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová bude obviněna z korupce a hrozí ji až desetileté vězení. Sdělila to místní prokuratura. Krátce poté zákonodárci ženě, jejíž vládu loni svrhla armáda, zakázali působit v politice po dobu pěti let.

Článek

„Prokuratura prostudovala výpovědi svědků a důkazy, které předložila protikorupční komise. Jsme zajedno v tom, že je možné Jinglak Šinavatrovou obžalovat,” řekl na tiskové konferenci představitel prokuratury.

Podle agentur se tak prokuratura rozhodla v rámci vyšetřování podezřelého systému subvencování produkce rýže. Bývalá premiérka Jinglak Šinavatrová, která neměla žádné politické zkušenosti, se podle vyšetřovatelů měla dopustit přinejmenším nedbalosti. Země při tom údajně přišla o miliardy dolarů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prozatímní thajský parlament, který loni sestavila armáda, podle agentury Reuters krátce po vyjádření prokuratury odhlasoval, že svržená Šinavatrová se u státních dotací rýže dopustila nedbalosti. Rozhodnutí zahrnuje, že expremiérka nesmí pět let působit v politice.

Obviněn i bratr Šinavatrové

V čele thajské vlády Šinavatrová stála od roku 2011 až do května. Poté ale musela odstoupit, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci, což vyvolalo v zemi nepokoje a nové střety mezi dvěma hlavními politickými tábory. [celá zpráva]

Armáda v Thajsku 22. května 2014 provedla státní převrat s cílem obnovit pořádek v zemi a prosadit politické reformy.

Šinavatrová je sestrou úspěšného obchodníka a bývalého premiéra Thaksina Šinavatry, který byl svržen v roce 2006 a stíhán za korupci a zneužití moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám