Hlavní obsah

Test jaderné bomby v atmosféře myslíme vážně, hrozí Severní Korea

Pchjongjang/Washington

Vyjádření ministerstva zahraničí Severní Koreje o možném uskutečnění jaderného testu v atmosféře je nutné brát vážně, řekl severokorejský diplomat americké televizi CNN. Rozhovor byl odvysílán ve středu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský propagandistický plakát

Článek

„Ministerstvo zahraničí si dobře uvědomuje záměry našeho nejvyššího vůdce, takže si myslím, že by se měla brát tato slova doslova,“ řekl CNN vysoký severokorejský diplomat Ri Jong-pchil.

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v září varoval, že Severokorejský režim Kim Čong-una může zvažovat provedení „nejmohutnějšího výbuchu“ vodíkové bomby nad Pacifikem. Prohlásil to, když americký prezident Donald Trump varoval, že by Severní Korea mohla být zcela zničena, pokud bude ohrožovat USA. [celá zpráva]

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Americký bojový letoun F-22 Raptor nad Jižní Koreou

Minulý týden prohlásil ředitel tajné služby CIA Mike Pompeo, že Severní Korea může potřebovat už jen pár měsíců na to, aby byla schopna zasáhnout území Spojených států jadernou zbraní.

USA posilují jednotky u Korejského poloostrova

Americké námořnictvo ve středu uvedlo, že do oblasti Pacifiku pluje letadlová loď USS Nimitz, která se dosud podílela na operacích proti Islámskému státu, jež pomalu končí. V oblasti již působí mateřské lodě USS Ronald Reagan a USS Theodore Roosevelt.

Foto: Jo Jung-ho, ČTK/AP

Americká letadlová loď USS Ronald Reagan (CVN 76) v jihokorejském přístavu Pusan

USS Nimitz se k nim na plavbě do domovského přístavu načas připojí. Podle námořnictva byla tato akce ale dlouhodobě plánovaná.

Opoziční pravicová jihokorejská strana svobody (LKP) opět zopakovala, že řešením situace je rozmístění amerických jaderných zbraní na území Jižní Koreje, které odtamtud byly odvezeny v roce 1992. Trump v předvolební kampani o možnosti návratu jaderných zbraní do Jižní Koreje a na území Japonska opakovaně hovořil. Ale CNN to považuje za nepravděpodobné, protože by se pak hůře tlačilo na KLDR, aby se vzdala svého jaderného programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám