Hlavní obsah

Tělo mrtvého muže v roušce leželo na ulici Wu-chanu hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Situace v ohnisku epidemie nového koronaviru 2019-nCoV je alarmující. Nakažení čekají na ošetření ve dlouhých frontách a někteří nemocní zkolabují dřív, než se dočkají pomoci. Nedaleko jedné z nemocnic ve Wu-chanu dokonce leželo několik hodin tělo muže, než k němu dorazila záchranka a policie, upozornila agentura AFP. Snímek bezvládného těla zveřejnily světové agentury.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři nad bezvládným tělem na ulici ve Wu-chanu.

Článek

Asi šedesátiletý muž měl na obličeji bílou roušku, ale není jasné, zda zemřel na nákazu koronavirem, nebo zda byla příčina úmrtí jiná.

Koronavirus má v Číně už přes 200 obětí a téměř 10 tisíc lidí je jím v Číně už nakaženo.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Podle reportéra AFP dorazili k mrtvému muži na chodníku záchranáři v bílé ochranné kombinéze až za několik hodin. Mrtvolu poté zakryli modrou pokrývkou a policisté, viditelně nervózní, následně na tělo položili kartony, aby ho skryli před zraky veřejnosti. Forenzní tým, který na místě tělo ohledával, se postříkal dezinfekcí. Stejně jako to udělala policie a zdravotníci s místem nálezu oběti.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotnický personál ve Wu-chanu.

"Je to hrozné," řekla žena ze sousedství, která je přesvědčená, že muž zemřel na koronavirus. "Mnoho lidí v posledních dnech zemřelo," dodala. Podle ní záchranáři nemohli mrtvého odvézt dřív, protože jsou v posledních dnech velmi vytížení. Během dvou hodin, kdy reportér AFP scénu pozoroval, kolem projelo nejméně 15 sanitek k jiným případům.

Koronavirem se v Německu nakazilo dítě

Evropa

Reportér AFP si také všiml, jak policista v místě incidentu rázně vyzval muže zapalujícího si cigaretu, aby ji zhasl a nasadil si roušku. Jejich nošení je totiž v celém městě již několik dnů povinné.

Obavy expertů

Choroba, která se do světa od konce minulého roku šíří z okolí čínského města Wu-chan, vyvolává obavy proto, že na ni není účinný lék, neexistuje proti ní účinná vakcína a hrozí, že může vir dále mutovat. To by mohlo usnadnit jeho šíření mezi lidmi a zvýšit virulentnost patogenu.

Podchycení epidemie komplikuje dlouhá inkubační doba, která dosahuje až 14 dní a fakt, že se první příznaky kryjí s běžným nachlazením či chřipkou. Nakažení jsou kromě toho infekční dřív, než se u nich objeví první příznaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám