Hlavní obsah

Tchaj-wan omylem odpálil raketu na Čínu, střela zabila rybáře

– Tchaj-pej

Tchajwanské námořnictvo v pátek ráno nedopatřením odpálilo směrem k Číně balistickou raketu. Střela určená k útokům na plavidla podle prohlášení armády dopadla do moře a zasáhla tchajwanskou rybářskou loď. Její kapitán zemřel, další tři rybáři byli zraněni. Incident se stal v době, kdy Peking přestal komunikovat s tchajwanským úřadem pro kontakty s Čínou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničenou rybářskou loď, na kterou střela dopadla, odtáhli do přístavuVideo: Reuters

 
Článek

"Je nám to velice líto. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom je odškodnili," řekl mluvčí ministerstva obrany Čchen Čchun-čch'. Přeživší rybáři jsou podle něj v nemocnici na jihu země.

K odpálení rakety došlo při inspekci plavidla, které střelu neslo. Podle předběžných závěrů vyšetřování nedodrželi vojáci nařízené postupy.

Raketa, která má dolet až 300 kilometrů, uletěla zhruba čtvrtinu své maximální dráhy, než se zřítila do moře v oblasti souostroví Pcheng-chu mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou.

Foto: Profimedia.cz

Válečná loď tchaj-wanského námořnictva

Napjaté vztahy

Incident se stal v době, kdy jsou vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem napjaté. Peking přerušil dvoustranné kontakty, protože nová tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen odmítá Pekingem prosazovaný koncept jedné Číny, tedy že Tchaj-wan je nedílnou součástí Číny.

Podle dohody z roku 1992 obě strany uznaly existenci jedné Číny, zahrnující jak pevninskou Čínu, tak Tchaj-wan. Tato shoda podpořila dialog, který umožnil budovat vztahy a částečně překonat nepřátelství mající původ v ostrém rozkolu během občanské války v roce 1949.

I když Čína tvrdí, že Tchaj-wan byl odedávna součástí jejího území, v posledních 120 letech byly oba celky spojeny jen čtyři roky, poznamenala AP. Tchaj-wan nyní funguje jako nezávislá země a neuznává tvrzení Pekingu, že podléhá pravomoci čínských úřadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína a Tchaj-wan si vyměnily špióny

Čína a Tchaj-wan si vzájemně vyměnily vězněné špiony. Oznámila to v pondělí tchajwanská vláda. Podle agentury Reuters jde o nebývalé gesto dobré vůle mezi...

Výběr článků

Načítám