Hlavní obsah

Tamilští tygři zaútočili na moři den po masakru uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Lodě tamilských separatistů podnikly ve čtvrtek sebevražedný tok na příslušníky srílanského námořnictva, kteří hlídkují na severním pobřeží země. Tamilové potopili dva čluny námořnictva. Útok byl podniknut den poté, co při ostřelování tábora zabily granáty armády 65 civilistů včetně mnoha dětí.

Článek

Námořnictvo uvedlo, že potopilo 22 člunů rebelů a ztratilo dvě své lodě. Dvacet námořníků je pohřešováno. Separatisté přiznali ztrátu pěti mužů.

Mluvčí armády oznámil, že ve čtvrtek večer došlo k "těžké bitvě na moři" v oblasti Point Pedru. Podle něj přes dvacet lodí se sebevražednými atentátníky zahájilo útok na hlídkující čluny, kde se plavilo 18 námořníků.

Uvedl, že cílem útoku bylo narušit zásobování poloostrova Jaffna základními potravinami. Jejich dodávky jsou obtížné, protože separatisté z Tygrů osvobození tamilského Illámu (LTTE) mají od srpna v rukou silnici vedoucí na poloostrov. 

Vláda se omluvila za masakr uprchlíků

Útok byl podniknut i přesto, že se srílanská vláda se ve čtvrtek omluvila za smrt 65 civilistů, které v uprchlickém táboře zabily dělostřelecké granáty vypálené armádou. Při ostřelování bylo dalších 125 osob zraněno. Omluva přišla poté, co mezinárodní organizace dohlížející na lidská práva požadovaly vyšetření incidentu. Do míst už mířili mezinárodní pozorovatelé. Vláda ovšem zatím potvrdila jen 23 obětí, připustila však, že jich může být až padesát. Středeční zprávy uváděly 45 obětí. [celá zpráva]

Podle armády se jednalo"neštěstí" a něco, co se "nedalo předpokládat". Vládní mluvčí Kehlija Rambukwella přitom obvinil Tamilské tygry, že uprchlíky použili jako živé štíty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám