Hlavní obsah

Tamilští separatisté bombardovali letiště na Srí Lance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Dva lidé zahynuli a osmnáct dalších bylo zraněno při nočním útoku na vojenské letiště ve srílanském hlavním městě Colombu. Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) se v noci na pondělí k útoku přiznali a oznámili, že jej podnikli za pomoci lehkých letadel. Varovali, že podniknou další útoky. Z bezpečnostních důvodů bylo uzavřeno i mezinárodní letiště, které s vojenským sousedí. To však útok nezasáhl.

Článek

"Tygři osvobození tamilského Ílamu vyčkali na návrat letadel, aby se přihlásili k útoku," citoval novinář jednoho z tamilských deníků vůdce LTTE Selvakumára Paramurthiho Thamilselvana, který do redakce zatelefonoval.

Podle mluvčího rebelů Rasiaha Ilanthiraiyana vojenské hangáry na letišti bombardovala dvojice letounů LTTE, která shodila dvě bomby, aby "ochránila tamilské civilisty před útoky" vládního letectva. Varoval, že další nálety budou následovat.

Podle armády při náletu zahynuli dva příslušníci letectva a dalších 18 bylo zraněno. Škody jsou malé.

Protivzdušná obrana na útok zareagovala, letectvo po nepřátelských strojích pátrá. Svědci na letišti slyšeli nejméně čtyři exploze, poškozeny byly nejméně dva vrtulníky. Civilní část letiště nebyla zasažena.

Cestující, kteří se nalézali na palubě letadel, byli během náletu požádáni, aby se přesunuli do krytu. Silnice vedoucí k letišti byly uzavřeny a telefonní linky přerušeny.

Útok po šesti letech

Tamilští Tygři zaútočili na letiště u Kolomba naposledy v roce 2001, kdy zničili šest civilních a 12 vojenských letadel a zabili 18 lidí. O rok později uzavřeli dohodu o zastavení bojů, která se však zhroutila.

Boje vypukly naplno v červenci 2006. Přes 200 000 lidí muselo kvůli téměř každodennímu bombardování opustit své domovy. Během posledních 15 měsíců na seznam obětí přibylo na 4000 jmen.

Nekonečný boj, tisíce mrtvých

V severní a východní části Srí Lanky již přes 20 let bojují Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) za samostatný stát pro tamilskou menšinu. Násilí si vyžádalo kolem 70 000 obětí, z toho 2 000 lidí jen během letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám