Hlavní obsah

Tálibové unesené Korejce bili a nutili konvertovat

Novinky, BBC,
SOUL

Martýrium prožili unesení Korejci a Korejky, které šest týdnu drželo jako rukojmí afghánské fundamentalistické hnutí Tálibán. Na středeční tiskové konferenci v Soulu uvedli, že je únosci bili a nutili konvertovat od křesťanství k islámu. Po většinu doby žili unesení ve strachu ze smrti.

Článek

"Bili nás větvemi stromů nebo do nás kopali. Někteří z únosců na nás mířili puškami a hrozili nám smrtí, aby nás donutili zpívat s nimi muslimské modlitby pro konverzi," uvedl jeden z unesených a dodal: "Byl jsem mnohokrát bit. Mířili na mě puškou a ukazovali na mě bajonetem a zkoušeli mě donutit ke konverzi." Podle něj "žili jako otroci".

Jedna členka unesené skupiny křesťanů, kteří se vraceli z Kandaháru do Kábulu, si v jednu chvíli myslela, že už ji vedou na smrt: "Nejtěžší byla chvíle, kdy Tálibán točil video. To jsem měla velký strach ze smrti. Všech třiadvacet nás postavili ke zdi a ozbrojení Tálibánci na nás namířili své pušky a přímo přede mnou byla jáma. Řekli nám, že budeme v bezpečí, jestliže vyznáváme islám. Skoro jsem omdlela, pořád se nemůžu podívat do kamery."

Dvě nemocné ženy ze skupiny byly propuštěny 13. srpna, zbylých 19 Jihokorejců v několika skupinách 28. a 39. srpna. Jižní Korea popřela, že by zaplatila výkupné ve výši 20 miliónů dolarů. Soul uvedl, že do konce roku ze země stáhne všech svých dvě stě vojáků, kteří se ale neúčastní bojů a jejichž odchod byl už stejně schválen. Ukončí také misionářskou práci v zemi.

Reklama

Související články

Tálibán hrozí smrtí dalších Korejců

O osudu 22 jihokorejských evangelíků, které unesl Tálibán, nebyly v pátek žádné zprávy. Tento den přitom vypršelo další ultimátum. Mluvčí radikálního hnutí ...

Výběr článků

Načítám