Hlavní obsah

Tálibán zabíjí policisty prostřednictvím sexuálních otroků

– Kábul

Stovky afghánských policistů pozabíjeli povstalci z Tálibánu prostřednictvím dospívajících chlapců zneužívaných jako sexuální otroci. Napsala to agentura AFP, podle nichž tálibové využívají tzv. klučičí hry, tedy starého zvyku, při němž dospívající chlapci tančí pro potěchu dospělých.

Foto: Allauddin Khan, ČTK/AP

Bojovník Tálibánu

Článek

Objednaní chlapci se dostanou do blízkosti nepřítele, kterého zabijí. Podle AFP takto od ledna do dubna přišlo jen v jižní provincii Uruzgán o život nejméně šest policistů. Celkový počet obětí pak jde do stovek, řekli agentuře představitelé afghánské bezpečnosti a justice.

„Tálibán vysílá chlapce - krásné chlapce -, aby pronikli přes kontroly a zabili, zdrogovali a otrávili policisty. Přišli na to, že největší slabinou policejních sil je rituál bačabazi,“ potvrdil bývalý ředitel provinční policie Ghulam Sakhi Rogh Lawanaj.

Bačabazi je starý zvyk, při němž dospívající chlapci převlečení do ženských šatů tančí pro pánské publikum. Zejména policejní velitelé a hodnostáři si je kupují, aby si potvrdili svoji prestiž. Hoši se stávají jejich sexuálními otroky.

Po útoku si přišli pro zbraně a střelivo

„Tyto útoky zasely do policejních řad velkou nedůvěru,“ řekl AFP jeden policejní velitel, zatímco policista Matjulláh popsal útok z loňského jara, který jako jediný přežil. Útočníkem byl podle jeho slov otrok velitele kontrolního stanoviště Zabihulláh, který se jednou v noci chopil zbraně a ve spánku zastřelil sedm policistů včetně velitele.

Pak „přivedl táliby a pažbami pušek dloubali do těl, aby se ujistili, že nikdo nepřežil“. „Předstíral jsem, že jsem mrtvý,“ popsal policista. Tálibové pak posbírali všechny zbraně a munici a odešli.

Tálibán, který zvyk bačabazi v době své vlády v letech 1996 - 2001 zakazoval, ovšem použití takové taktiky popírá. „Pro takové operace máme speciální jednotku mudžahedínů, všichni jsou to dospělí muži s vousy,“ řekl AFP mluvčí povstaleckého hnutí.

Proti tolerování zvyku bačabazi mezi afghánskými vojáky a policisty loni vystoupil americký Kongres a vyzval inspektora nad obnovou Afghánistánu, aby záležitost vyšetřil. Vyšetřování dodnes trvá.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám