Hlavní obsah

Tálibán přistoupil na jednání o míru

Dauhá/Kábul
Aktualizováno

Radikální hnutí Tálibán je ochotno jednat s USA a Afghánistánem o míru. Ve čtvrtek to uvedla agentura Reuters. První jednání s americkými zástupci by se v Kataru měla konat ještě dnes.

Foto: Wahdat , Reuters

Bojovníci Tálibánu v provincii Kundúz

Článek

„První setkání se uskuteční dnes v Kataru, další bude v pátek. Uvidíme, co přijde. Dřívější rozhovory žádné výsledky nepřinesly,“ potvrdil Reuters čelní zástupce Tálibánu z Kataru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Americké ani katarské úřady se k tomu nevyjádřily. Už dřívější zprávy z poslední doby však naznačovaly ochotu Tálibánu dohodnout se s Kábulem. Ten mu už v minulosti nabízel podíl na vládě, když složí zbraně. Hned v úvodu zkrachovaly i snahy Američanů o dohodu, načež Tálibán oznámil, že nepřestane vést boj, dokud z Afghánistánu neodejde poslední americký voják. [celá zpráva]

Američané a jejich spojenci ukončili bojové operace v zemi koncem prosince. USA tam ponechaly vojenské instruktory, vojáci se ale ve velké míře zapojují do akcí proti podezřelým extremistům, protože údajně mají nové informace získané z notebooku zabitého povstaleckého velitele. [celá zpráva]

Pákistán je součástí

Dohodu Tálibánu s afghánskou vládou má aktivně prosazovat pákistánská armáda. Pákistán je útočištěm bojovníků Tálibán a na jeho území vznikla i odnož hnutí, která se ale obrátila proti vládě v Islámábádu a jejím bezpečnostním složkám.

Tento týden navštívila Kábul delegace pákistánské armády v čele s náčelníkem generálního štábu. Zdroje z afghánské i americké administrativy následně neoficiálně vyjádřily naději na zahájení rozhovorů. Upozornily však, že to má mnoho háčků. Otázkou například zůstává, jestli jednání podpoří vůdce Tálibánu mulla Umar.

Zástupci afghánské vlády nicméně listu The Wall Street Journal ve čtvrtek řekly, že první kolo přímých mírových jednání začne v příštích třech až čtyřech týdnech. Jeden z nich uvedl, že bude oficiální. „Nechceme žádná tajná jednání,“ uvedl.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Vládu Tálibánu v Afghánistánu svrhly po teroristických útocích z 11. září 2001 USA, protože odmítala vydat původce útoků Usámu bin Ládina.

Reklama

Výběr článků

Načítám