Hlavní obsah

Tálibán oznámil propuštění dvou jihokorejských rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/KÁBUL

Dvě nemocné Jihokorejky, které byly od 19. července zadržovány v Afghánistánu, v sobotu údajně propustili jejich věznitelé z hnutí Tálibán jako "gesto dobré vůle". Informaci, kterou přinesla AFP, zatím nepotvrdily další tiskové agentury, ani afghánští či jihokorejští představitelé. "Nemáme způsob, jakým tuto informaci potvrdit," řekl nejmenovaný činitel jihokorejského velvyslanectví v Kábulu.

Článek

Jihokorejská vláda v sobotu podle agentur potvrdila, že v noci na dnešek měli její emisaři v Afghánistánu první přímý kontakt se zástupci Tálibánu, kteří už téměř měsíc zadržují 21 Jihokorejců. Vyjednávač Tálibánu mulla Karí Bašír, který se rozhovorů účastní, podle agentury AP uvedl, že rozhovory jsou "na dobré cestě" a že rukojmí by mohli být propuštěni "dnes nebo zítra".

To však nejmenovaný jihokorejský vládní představitel popřel. Agentuře AP řekl, že sice doufá, že Tálibán zajatce brzy propustí, podle něj to však nebude "dnes ani zítra".

Jednání prý mají v sobotu opět pokračovat v budově afghánského Červeného kříže ve městě Ghazní ve stejnojmenné provincii. "Minulou noc jihokorejského času jsme měli první schůzku tváří v tvář s hnutím Tálibán," oznámil mluvčí jihokorejského prezidenta. Podle agentury AP se na schůzce, která se konala v budově Červeného kříže v Ghazní, sešli čtyři korejští vyjednavači se dvěma vysoce postavenými veliteli Tálibánu.

"Jsem velmi optimistický. Vyjednávání jsou na dobré cestě," řekl Bašír. Podle něj by mohli být rukojmí propuštěni "dnes nebo zítra". Údajný mluvčí Tálibánu Karí Júsuf Ahmadí dnes podle AP uvedl, že požadavky Tálibánu zůstávají stejné: hnutí žádá výměnou za propuštění jihokorejských rukojmích svobodu pro své vězněné členy. Podle dosavadních prohlášení Soulu však Jižní Korea zatím neměla žádnou možnost přistoupit na tento požadavek únosců.

Na podporu svých požadavků popravil Tálibán už dva zadržované muže z původně unesených 23 Jihokorejců. Skupinu, kterou tvoří většinou ženy, vyslala do Afghánistánu na humanitární misi jihokorejská křesťanská církev. Afghánský prezident Hamíd Karzáí už dříve vyloučil, že by unesení Jihokorejci mohli být vyměněni za vězněné Tálibánce, protože jeho vláda se letos v březnu dostala pod tvrdou kritiku, když zajistila osvobození italského novináře výměnou za skupinu vězněných talibanských bojovníků.

Vláda v Kábulu dala najevo, že hodlá zajistit propuštění Jihokorejců i silou, a vyslala už do Ghazní vojenské posily. Tálibán na to ale reagoval rozdělením rukojmí do několika skupinek a prohlášením, že pokud se je vládní vojska pokusí osvobodit, životy Jihokorejců ohrozí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám