Hlavní obsah

Tálibán bojuje s Islámským státem o moc v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

V Afghánistánu vypukly v posledních třech dnech ozbrojené střety mezi místním radikálním islámským hnutím Tálibán, které bojuje proti vládě podporované Západem, a dalšími extremisty, kteří se hlásí k blízkovýchodní organizaci Islámský stát (IS).

Foto: Reuters

Tálibové v provincii Ghazní

Článek

Podle afghánských úředních zdrojů si tyto rozbroje v provincii Faráh na západě země vyžádaly smrt nejméně deseti příslušníků Tálibánu a 15 stoupenců IS.

Podle agentury AP jde o znamení toho, že IS začíná získávat v Afghánistánu vliv, i když afghánští a zahraniční odborníci se zatím neshodují v hodnocení, do jaké míry je IS v této asijské zemi schopen operovat.

Nicméně se už v únoru v zemi podařilo při náletu zabít jednoho z velitelů místní pobočky IS. [celá zpráva]

Jarní ofenzíva Tálibánu 

Tvrdé boje v pondělí znovu zachvátily provincii Hílmand na jihu Afghánistánu, kde ozbrojenci Tálibánu obklíčili policejní služebnu v okrese Nau Zád. Podle telefonátu místního policejního velitele při přestřelce zahynulo kolem dvaceti policistů a sedm afghánských vojáků. Tálibové se zmocnili policejních automobilů a zbraní a drželi strážce pořádku a vojáky v obklíčení.

Útoky Tálibánu na policejní stanice byly z Hílmandu hlášeny už v neděli, kdy tam zahynulo nejméně deset lidí. Podle provinčního šéfa bezpečnosti přepadli útočníci deset stanovišť, z nich tři i dočasně obsadili. [celá zpráva]

Tálibán koncem dubna oficiálně zahájil jarní ofenzívu, která je první od odchodu většiny mezinárodních sil NATO ze země v prosinci. [celá zpráva]

Aliance ještě v Afghánistánu soustřeďuje asi 12 500 lidí, kteří především dále cvičí afghánské ozbrojené složky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám