Hlavní obsah

Tajfuny, záplavy a sesuvy půdy zabily v Asii desítky lidí

– Tchaj-pej/Tokio

Tajfuny tvrdě zasáhly Dálný východ. Tajfun Morakot zabil nejméně dvanáct lidí na Tchaj-wanu a jednoho člověka v kontinentální Číně. Na Tchaj-wanu se pohřešuje asi padesát osob. Dalších dvanáct lidí zabil v pondělí tajfun Etau v Japonsku. Deset lidí se pohřešuje. Sesuv půdy na severu Indie si vyžádal 45 obětí.

Článek

Japonsko v pondělí zasáhl tajfun Etau a zabil tam nejméně 12 lidí. Dalších deset osob se pohřešuje. Evakuováno již bylo kolem 2200 obyvatel.

Prudké lijáky a vichry provázející tajfun Etau postihly zejména východ země, zatopeno bylo asi 500 domů. Japonská meteorologická agentura varovala, že na různých místech hrozí sesuvy půdy. Většinu obětí mají na svědomí povodně a sesuvy.

Tajfun Etau se pohybuje rychlostí 15 kilometrů v hodině a měl by v úterý ráno dorazit do oblasti hlavního města Tokia, kam přinese velké srážky, předpověděli meteorologové.

Morakot přinesl na Tchaj-wan padesátileté záplavy

Tchaj-wan po deštích, které přinesl tajfun Morakot, čelí nejhorším záplavám na padesát let. napršelo tam 250 centimetrů vody. V zemi si tajfun vyžádal 12 lidských životů, dalších 52 osob se však pohřešuje.

 Ve městě Tchaj-tchung se zřítil šestipatrový hotel, který podemlela rozbouřená řeka. Všech 300 hostů i personál se podařilo včas evakuovat.

V Číně si Morakot vyžádal jednu oběť. "Čtyři dospělé a čtyřletého chlapce zavalila suť, dítě zemřelo během odpoledne," uvedla v neděli tisková agentura Nová Čína.

Voda, kterou přinesly lijáky, zaplavila desítky domů. Nejvíce postižena je provincie Fu-ťien, ale také Wen-čou v provincii Če-ťiang, kde se zřítilo pět domů. Čína evakuovala kvůli tajfunu milión lidí, více než 490 000 v provincii Če-ťiang a dalších 485 000 v sousední provincii Fu-ťien. Místní úřady povolaly téměř 50 000 rybářských lodí zpět do přístavů. Výrazně narušena je i letecká a pozemní doprava.

V Indii zabíjel sesuv půdy

Na severu Indie na úpatí Himálaje si vyžádal sesuv půdy 45 obětí. "Zatím jsme vytáhli devatenáct těl, dalších nejméně 26 je jich pohřbeno pod troskami,“ uvedl policista ve státě Uttarakhand.Podle některých zpráv jsou zavalené tři vesnice.

Záchranné práce ztěžuje, že další sesuvy zablokovaly cesty vedoucí do oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám