Hlavní obsah

Tajfun zabil na Tchaj-wanu dva lidi

TCHAJ-PEJ

Mohutný tajfun Krosa, který zasáhl v sobotu Tchaj-wan, si vyžádal životy nejméně dvou lidí. Dalších 36 osob bylo zraněno. Tajfun provázely silné deště a vichřice s nárazy o rychlosti až 209 kilometrů za hodinu.

Článek

Jednou z obětí je námořník z Indonésie, kterého náraz větru smetl z paluby lodi, jež našla úkryt v tchajwanském přístavu Kche-lung. Záchranáři předpokládají, že zahynul. Druhou obětí je řidič nákladního vozu, který se převrátil po nárazu větru. Jeho spolujezdec utrpěl zranění. Je jedním z 36 zraněných, které si v zemi vyžádalo řádění tajfunu. Zraněny byly například dvě děti v zaparkovaném autě. Stálo v řadě vozů, na které se zřítilo lešení.

Tajfun narušil i pohřební obřad. Když sesuv půdy zavalil jeden z domů, pozůstalí museli přerušit obřad a utéci. Úřady vydaly 820 varování před sesuvy půdy a pády skal. Nejméně pět set rodin bylo evakuováno. Vichřice také strhávala dráty elektrického vedení, takže se bez proudu ocitlo 700 tisíc domácností. Prudký liják také zatopil předměstí hlavního města Tchaj-pej.

Oslabený tajfun směřuje do Číny, kterou by měl zasáhnout v neděli večer. Pohybuje se rychlostí 11 kilometrů za hodinu. Čína se na jeho příchod připravuje, evakuováno bylo 138 000 lidí z provincií Če-ťiang a Fu-ťian. Do přístavů se také vrátilo 27 000 rybářských lodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám