Hlavní obsah

Tajfun v Japonsku má na padesát obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Nejméně 48 mrtvých a 100 zraněných si podle pondělní bilance vyžádal tajfun Hagibis, který o víkendu zasáhl centrální a východní část Japonska. Do záchranných operací je nasazeno 110 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky tajfunu Hagibis v JaponskuVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco agentura Kjódo uvedla 48 obětí, japonská televize NHK zveřejnila číslo 56, protože jako mrtvé počítala i některé lidi, kteří jsou oficiálně stále nezvěstní, ale není šance, že by ještě mohli být nalezeni živí.

Foto: ČTK/AP

Zatopená ulice ve městě Marumori v prefektuře Mijagi

Tajfun Hagibis, který zasáhl Japonsko v sobotu, za sebou zanechal zkázu. Zasáhl osm prefektur a vítr dosahoval v nárazech až 225 km/h. Nejvíce škod napáchal v prefektuře Nagano, kde se protrhla hráz na řece Čikumě, jejíž hladina prudce stoupala po silných deštích, které tajfun přinesl.

Ve městě Hakone napršelo za 48 hodin přes metr vody, což je japonský rekord. Z břehů se vylilo dvacet toků. Některá běžně suchá místa stále vypadají jako obří řeky, popsala situaci agentura AP. V místech, kde voda opadla, zůstává bahno a kusy trosek.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Škody způsobené tajfunem ve městě Hojasu na záběru z pondělí

Protože voda zatopila obývané oblasti, byli do záchranných operací nasazeni i potápěči. Celkem je do záchranných operací nasazeno 110 000 hasičů, záchranářů, zdravotníků i vojáků z celé země. Bez proudu bylo v pondělí 92 000 domácností, uvedla stanice BBC. Ještě v neděli jich bylo 262 000. Bez pitné vody je 120 000. V centrech pro evakuované je podle agentury Kjódó 38 000 lidí.

Tajfun Hagibis za sebou nechal spoušť i mrtvé, silně utrpělo Nagano

Zahraniční

Záchranářům komplikuje práci déšť, navíc se má ochladit. Úřady proto varovaly, že hrozí další sesuvy bahna.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Napůl zatopený pick-up honda v Hojasu

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Zatopená oblast prefektury Nagano

Foto: ČTK/AP

Záchranáři dopravují na člunu zásoby lidem do odříznuté oblasti města Mijagi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám