Hlavní obsah

Superjet, který havaroval v Indonésii, byl náhradní. Ten původní měl poruchu

– Jakarta/Moskva

Suchoj Superjet 100, který se minulý týden v Indonésii zřítil při ukázkovém letu s 45 osobami na palubě, byl náhradním letadlem. Původně se mělo letět s jiným strojem, který ale musel být nahrazen, protože měl poruchu. Uvedl to v pondělí ruský list Moskovskij komsomolec.

Foto: ČTK/AP

Indonéský voják u trosek havarovaného Suchoje

Článek

Osudný let byl součástí předváděcího turné po několika zemích asijského kontinentu, kde firma Suchoj tušila možnost odbytu. Před tragickým ukázkovým letem v Indonésii společnost předváděla svůj nový stroj v Kazachstánu a Pákistánu.

V Pákistánu se ale podle ruského listu "cosi stalo" a předváděcí Superjet se musel vrátit do Ruska. Údajně šlo o poruchu jednoho z motorů. Do Indonésie pak údajně k předváděcímu letu odletěl náhradní stroj.

Letadlo se zřítilo v horách jižně od indonéské metropole Jakarty. Příčiny nejsou jasné a objasnit by je mohl záznam z černé skříňky letadla, po němž záchranáři v neprostupném terénu pátrají. V pondělí byly nalezeny dva motory a téměř neporušený podvozek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné čety prohledávají místo dopadu letadla Suchoj Superjet 100 Video: Reuters

Podle expertů zřejmě udělal chybu ruský pilot. Moskovskij komsomolec nicméně naznačil, že šíření této teze může být vedeno snahou nepoškodit obchodní zájmy ruského výrobce. Odborníci oslovení deníkem upozorňují, že Superjet 100 byl prvním ruským dopravním letadlem, jehož provoz plně řídily počítače. Při stavu ruských počítačových technologií je podle ruského listu možné, že posádka na tragédii vinu nenese.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám