Hlavní obsah

Súdánská armáda zasáhla proti vzpouře příslušníků tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Súdánští vojáci v úterý potlačovali revoltu propuštěných příslušníků tajné služby, dobyli jejich centrálu a všechny další dočasně okupované budovy v metropoli Chartúmu. S odvoláním na armádní představitele o tom informovala agentura Reuters. Podle ní se jednalo o dosud nejvážnější střetnutí současné přechodné vlády s přívrženci svrženého režimu dlouholetého prezidenta Umara Bašíra.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

Súdánský prezident Umar Bašír na fotografii z února 2019

Článek

Příslušníci národní zpravodajské a bezpečnostní služby (NISS) spojení s loni svrženým Bašírem na protest proti svému propuštění začali v úterý střílet z budovy ústředí tajné služby. Načas také zastavili těžbu ze dvou menších ropných polí na západě země.

Restrukturalizace kdysi obávaného bezpečnostního aparátu byla jedním z hlavních požadavků během loňských masových protestů, které loni ukončily třicetileté vládnutí Bašíra. Toho nakonec v dubnu svrhla armáda, která později s civilisty vytvořila přechodnou vládu.

Súdánský prezident Bašír byl zatčen, sdělil ministr obrany

Svět

Koncem listopadu byla rozpuštěna Bašírova strana Národní kongres a přechodná vláda nařídila celkovou „demontáž” bývalého režimu. Sám exprezident byl v prosinci za korupci odsouzen ke dvěma letům v zařízení s ostrahou.

Ženy v Súdánu slaví. Za kalhoty už nedostanou 40 ran bičem

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám