Hlavní obsah

Su Ťij převezli v Barmě na neznámé místo, další desítky zatčených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún
Aktualizováno

Svržená barmská vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij byla nedávno z domácího vězení v Neipyijtu převezena na blíže neupřesněné místo. S odvoláním na zdroje z její Národní ligy pro demokracii to v pátek napsal web Myanmar Now. Při rozhánění pátečních demonstrací bylo v zemi zatčeno na 70 lidí.

Foto: Yves Herman, Reuters

Barmská vůdkyně Su Ťij.

Článek

Barmská armáda se chopila moci v zemi 1. února, kdy měl poprvé zasednout nový parlament zvolený v listopadu. Ve volbách drtivě zvítězila právě Národní liga pro demokracii.

Převrat v Barmě: Armáda zadržela politiky včetně Su Ťij a chopila se moci

Svět

Podle vojáků však hlasování doprovázela hrubá pochybení, což ale centrální volební komise odmítla.

Su Ťij byla při převratu zadržena a umístěna do domácího vězení. Zadrženi byli i další vysocí představitelé země včetně prezidenta.

Pučisté v Barmě obvinili vůdkyni Su Ťij z dalšího trestného činu

Svět

Zdroje z Národní ligy pro demokracii podle Myanmar Now uvedly, že Su ťij byla před šesti dny převezena na jiné místo. „Už nevíme, kde ji zadržují,“ citoval web vysoce postaveného představitele strany. Barmské úřady na žádost agentury Reuters o komentář nereagovaly.

V zemi pokračují dál demonstrace proti juntě

Barmská policie v pátek rozehnala tisíce lidí, kteří se v největších městech země sešli na demonstracích. Policie proti protestům zasáhla obušky, střelbou do vzduchu a vrháním kamenů, několik demonstrujících bylo zraněno.

Protesty pokračují i poté, co armáda zakázala sdružování více než pěti lidí. Podle státní televize bylo v pátek zadrženo na 70 osob.

Mezi zadrženými byl i Juki Kitazumi, který dříve pracoval pro japonský ekonomický deník Nikkei, ale nyní je na volné noze a vede mediální produkční společnost. Zadržen byl v pátek ráno.

"Podle svědků byl udeřen do hlavy, ale měl helmu, takže mu to nezpůsobilo velkou újmu," uvedl po zatčení barmský kolega novináře. Doplnil, že incident osobně neviděl, ale dostal od novináře zprávu. Agentura Kjódó následně potvrdila, že novinář neutrpěl vážná zranění.

Podle barmských organizací na ochranu lidských práv armáda zatkla od převzetí moci přes 750 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám