Hlavní obsah

Su Ťij chce dialog s juntou a volá po klidné revoluci, i když ne sametové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Barmská disidentka Su Ťij, která byl v sobotu po patnácti letech propuštěn z domácího vězení, se hned vrhla do politiky. V pondělí vyzvala k poklidné revoluci v zemi. Chce také navázat dialog s juntou, uvedli BBC a CNN.

Článek

„Sametová revoluce zní v kontextu vojenské vlády trochu divně, ale nenásilná revoluce. Vydejme se touto cestou,“ řekla BBC. "Je celkem jasné, co lidé chtějí – lepší života v bezpečí a svobodě,“ dodala.

Podle Su Ťij je nutné, aby se Barma demokratizovala. Nepřeje si však krvavý převrat: „Nechci vidět pád vojáků. Chci vidět vojáky, jak stoupají k výšinám profesionality a k opravdovému patriotismu.“ Podle ní je budoucí osud junty jednou z otázek, které se musí probrat.

Uvedla také, jak míní postupovat: „Musíme pracovat společně. To je hlavní poselství. Společně musejí pracovat všichni v zemi, i ti kdož nás podporují ze zahraničí.“

„Měli bychom vytvořit síť lidí, kteří budou pracovat pro demokracii,“ řekla a dodala, že by se měl zahájit dialog s těmi, kdož "jsou v pozici, aby něco udělali, aby změnili situaci v Barmě k lepšímu".

Dodala, že zatím není v kontaktu s generálem Thanem Šwejem, který stojí v čele země. CNN sdělila, že by s ním ráda probrala témata týkající se zájmů barmského lidu.

Bez strachu z vězení

Disidentka se nebojí, že by mohla být znovu uvězněna. „Nemyslím na to, i když mne mohou znovu zadržet,“ řekla CNN a dodala „Teď dělám, co mohu.“ Zpravodaj BBC potvrdil, že u jejího domu i kanceláří její Národní strany pro demokracii postávají příslušníci bezpečnostní sil, ale nezasáhli.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij je volná

Vojenská junta v Barmě v sobotu propustila opoziční vůdkyni Su Ťij z domácího vězení. Uvedla to čínská tisková kancelář. Členové junty odstranili od jejího...

Výběr článků

Načítám