Hlavní obsah

Strategie sebevražedných útoků se v Afghánistánu míjí účinkem

– Kábul
Novinky, rei

Sebevražední atentátníci v Afghánistánu nabízejí své životy lacino, tvrdí deník The New York Times (NYT) s tím, že počet jejich obětí klesá. Při posledních sedmnácti útocích proti spojeneckým a afghánským silám přišli o život jen útočníci. Tálibán se však dušuje, že podniká "kvalitní údery".

Foto: Anwar Abbas , Reuters

Podle OSN tvoří 80 procent obětí sebevražedných útoků v Afghánistánu civilisté.

Článek

Naposledy neuspěla trojice mužů s náložemi, kteří v neděli zaútočili na velitelství afghánských bezpečnostních složek u města Mardža. Na úmysl policii upozornili místní lidé a útočníci byli zastřeleni, ještě než stačili nálože aktivovat.

Podle velení mezinárodní koalice ISAF stojí za nezdary několik faktorů: lepší připravenost afghánských složek i narušení sítě výrobců bomb raziemi NATO. Povstalci z Tálibánu navíc přišli o zahraniční spojky připravující sebevražedné útočníky, zatímco místní obyvatele se jim nedaří rekrutovat, protože Afghánci tyto útoky až donedávna neznali.

NYT spočítal, že zatímco v roce 2007 při 129 sebevražedných úderech přišlo kromě útočníků o život nejméně 480 lidí, loni počet obětí klesl na 275, zatímco bombových útoků přibylo. Podle mluvčího ISAF majora Steva Colea připadá v poslední době na měsíc 15 až 16 útoků.

Šest z posledních 17 sebevražedných útočníků nikoho ani nezranili. Celkem všichni zranili 23 příslušníků NATO nebo afghánských sil, zabili však šest civilistů a 27 dalších zranili.

Bomby plníme poctivě, hájí se Tálibán

Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžahíd tvrdí, že spojenci ztráty tají. „Plníme auta a vesty dobrou technikou a spoustou výbušnin, ale americká armáda pak na místo nepustí novináře a nevydává čestné a pravdivé zprávy,“ řekl. Podle NYT má ale Tálibán potíže už s přípravou výbušnin.

Důkazem je útok na společnou základnu amerických a afghánských vojáků ve východní provincii Paktíja, kdy se útočník dostal do blízkosti Američanů a pět jich zranil. „Kdyby byla nálož připravena řádně, ti vojáci by neměli šanci přežít,“ uvedl mluvčí ISAF Eric Tremblay.

Sebevražední útočníci, kteří uspěli, byli často cizinci. Bylo tomu tak při dvou výbuších během jediného lednového dne v Kábulu, při nichž zahynulo pět lidí, stejně jako při prosincovém útoku na základnu CIA, při němž přišlo o život sedm amerických a jeden jordánský agent.

Také za ničivou vlnou útoků v roce 2007 stálo množství bojovníků z Pákistánu, Uzbekistánu a dalších zemí. Ti se teď do Afghánistánu přes posílenou hraniční ostrahu pronikají s většími obtížemi.

Místní lidé se na onen svět nehrnou

Místní lidé svůj život obětovat nechtějí. Donedávna navíc sebevražedné útoky téměř neznali - za první čtyři roky od americké invaze se jich v zemi podle OSN událo všehovšudy pět. Videa s posledními vzkazy mučedníků v Afghánistánu také neznají.

Tálibán se navíc při plánování sebevražedných akcí potýká nejen s neochotou místních lidí, ale i s nízkým vzdělání a nedostatečným výcvikem dobrovolníků. „U nemotivovaných a hůře vzdělaných jedinců je větší pravděpodobnost, že budou chybovat,“ poznamenala Mia Bloomová ze Střediska pro studium terorismu na Pensylvánské univerzitě.

„Samozřejmě, že tu pořád hraje roli vzbuzování strachu, ale jestliže je jednou obětí samotný útočník, je to takový darwinistický výběr,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám