Hlavní obsah

Stovka britských spolupracovníků v Afghánistánu se musí skrývat, neevakuovali je

Londýn

Skoro sto zaměstnanců Britské rady, kteří v Afghánistánu učili angličtinu a propagovali britské hodnoty, nedostalo povolení odejít do Spojeného království a ve své vlasti ovládané radikálním hnutím Talibán se nyní musí skrývat. Na jejich trpký osud upozornil bývalý zástupce ředitele Britské rady v Afghánistánu Joseph Seaton.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Tito lidé žijí v neustálém strachu o svůj život,“ řekl Seaton listu Guardian. „Byli najati v rámci projektu placeného britskou vládou, aby učili angličtinu a britské hodnoty různosti, inkluze a rovnosti, což jsou hodnoty, proti kterým se Tálibán staví,“ vysvětlil podstatu jejich potíží.

Jeden z nich řekl listu pod podmínkou anonymity: „Mám Tálibán všude okolo místa, kde žijeme. Potřebujeme změnit identitu a odstěhovat se. Nemáme práci, příjem ani šanci na únik.“

Žena není majetek, uvedl ve vyhlášce Tálibán

Svět

Ponecháni v Afghánistánu

Seaton už v zářijovém dopisu premiérovi Borisu Johnsonovi zdůraznil, že jsou tito lidé nyní ohroženi. „Učitelé měli velmi viditelnou roli. Je mezi nimi mnoho žen. Nyní jsou terči perzekuce. Je jistě odpovědností britské vlády zajistit, že budou přesunuti do Spojeného království, jak nejrychleji to půjde,“ uvedl.

„Vždy se jim říkalo, že jsou zaměstnanci britské vlády,“ dodal s tím, že podle něj tak mají právo na relokaci.

Evakuováno však bylo během června, července a srpna jen třicet lidí, kteří pracovali v kanceláři Britské rady v Kábulu. Ti, kteří působili v terénu, kde byli mnohem více vidět, zůstali v rodné zemi. „S každým dnem, který uplyne, pro ně roste hrozba,“ řekl Seaton s tím, že naléhavě potřebují schválení žádosti o relokaci v rámci schématu ARAP (Afghan Relocations and Assistance Policy) a její provedení.

Tálibán zostřuje boj s Islámským státem, těla nepřátel věší podél cest

Svět

„Nechápu, proč jsme v rámci schématu ARAP nebyli zařazeni na první místo,“ poznamenal Afghánec, který pro Britskou radu pracoval. Mnozí si podali žádost o relokaci, ale odpovědi se nedočkali. Za tři měsíce nic nezměnilo.

Seaton si stěžoval, že kancelář premiéra ho nikdy nekontaktovala. Až když zasáhl poslanec Tom Tugendhat, Tariq Ahmad z ministerstva zahraničí, jenž má na starosti oblast jižní Asie, uvedl: „Naší prioritou zůstává vyhledání a poskytnutí pomoci jednotlivcům.“

Zmínil však, že počet případů zůstává vysoký a možnosti pomoci jsou mnohem omezenější.

V Afghánistánu přituhuje. Tálibán zakázal seriály, kde hrají ženy hlavní roli

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám