Hlavní obsah

Statisícový dav v Koreji slavil družici, která neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Přibližně sto tisíc obyvatel KLDR se ve středu, den předtím, než zasedne nový parlament, sešlo na náměstí Kim Ir- sena, aby oslavili úspěšné vypálení rakety. Stranický tajemník Čcho Tä-bok během oslav oslavoval údajné vynesení satelitu na orbit jako "historický čin“. Podle ostatních zemí se družice sice do vesmíru nedostala, filmové záběry nedělního vypálení rakety ale naznačují, že režim vůdce Kim Čong-ila v posledních letech zaznamenal technologický pokrok.

Článek

"Toto impozantní vítězství zasadí ránu kladivem imperialistům a jejich stoupencům usilujícím o zničení naší země. Tento úspěch přisuzujeme výjimečnému vůdcovství Kima, který staví armádu na první místo,“ řekl tajemník Čcho podle jihokorejské agentury Jonhpa, která monitoruje severokorejská média.

Analytici tvrdí, že KLDR projekt načasovala tak, aby měl co nejsilnější propagandistický účinek před zasedání parlamentu, na němž bude Kim Čong-il znovu zvolen do nejvyšší funkce v zemi.

Záběy z oslav ukazují mnohohlavý dav úpravně oblečených lidí shromážděných na hlavním pchjongjangském náměstí pojmenovaném podle Kim Čing-ilova otce Kim Ir-sena. Nad nimi visí nápis: "Nadšeně blahopřejeme k úspěšnému startu satelitu."

:. Oslavy vypuštění družice v severokorejském Pchjongjangu

FOTO: ČTK/AP

Tokio: KLDR zdokonalila raketovou technologii

"Závěry ukázaly, že raketa byla vypálena bez problémů,“ uvedl ve středu v Tokiu Takeo Kawamura, šéf kabinetu japonského premiéra Tara Asa. "Odpálena byla moderněji, než předchozí rakety,“dodal s tím, že raketa měla větší rozměry než předešlé.

Snímky, jež KLDR zveřejnila v úterý, dva dny po startu, zachycují třístupňovou bílou raketu stoupající k obloze.

Pchjongjang oznámil, že se mu v neděli podařilo vynést na oběžnou dráhu experimentální telekomunikační satelit. Washington a jeho spojenci však odpálení považují za zkoušku rakety dlouhého doletu schopné zasáhnout Havaj i Aljašku. USA, Jižní Korea, Japonsko a Rusko uvedly, že KLDR sružici do vesmíru nedostala. [celá zpráva]

Rada bezpečnosti OSN už od neděle debatuje o tom, jak nejlépe odpovědět na start rakety, která údajně vynesla na oběžnou dráhu telekomunikační družici. Po té však na orbitě není stopa a západní mocnosti se obávají, že šlo jen o test zbrojního programu Pchjongjangu. Podle některých informací se ale start nezdařil a část s nákladem spadla do moře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám