Hlavní obsah

Srí Lanka čelí nezměrné humanitární katastrofě

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo

Srílanská armáda pokračuje v ofenzívě proti posledním výspám separatistických povstalců z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE) a vláda slibuje brzké skončení vůbec nejdéle trvající občanské války na asijském kontinentě. V zákopech ve válečné zóně jsou ale uvězněny desetitisíce civilistů.

Foto: Sri Lankan Government/Handout, Reuters

Tisíce civilistů se z oblasti snaží uprchnout přes vodu.

Článek

Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže, jediné neutrální organizace, která v oblasti pracuje, jsou jeho pracovníci svědky nepředstavitelné humanitární katastrofy. V zákopech na malém prostoru mezi armádou a rebely na severovýchodě ostrova uvízlo téměř bez jídla a vody až 50 000 etnických Tamilů.

Britské Timesy citovaly jednoho armádního lékaře, podle něhož se stovky zraněných civilistů, z nichž mnozí byli v posledním tažení, snažily v pátek v noci doplazit do provizorní nemocnice, která ale předtím byla evakuována kvůli bombardování. „Všude leží mrtvá těla. Nejsme schopni je odklízet nebo pohřbít. Bojím se nejen o svůj život, ale životy všech civilistů, pacientů i pracovníků. Není tu žádné jídlo, voda, vůbec nic,“ řekl.

Většina západních zemí žádá srílanskou vládu o dočasné příměří, aby civilisté mohli oblast opustit. Ta to ale odmítá s tím, že se blíží porážka povstalců a s ní i konec 26leté občanské války. Zmírnění současného úderu by podle ní mohli mnozí rebelové využít k útěku.

Jen od čtvrtka uprchlo z válečné zóny přes 22 tisíc civilistů. Od začátku letošní rozsáhlé operace armády se útěk z oblasti zdařil více než 200 tisícům civilních obyvatel, 7000 jich ale podle OSN zemřelo.

Tygři osvobození tamilského Ílámu bojují za svůj nezávislý stát se zbraní v ruce od roku 1983. V roce 2007 ovládali asi 15 tisíc kilometrů čtverečních na severu a východě Srí Lanky. Za 25 let bojů si konflikt vyžádal přes 70 000 mrtvých.

Reklama

Související články

Na Srí Lance zahynulo v bojích sto dětí

Při závěrečné operaci proti tamilským separatistům zahynulo na severu Srí Lanky nejméně sto dětí. Organizace spojených národů to označila za krvavou lázeň,...

Výběr článků

Načítám