Hlavní obsah

Správce Hongkongu neodstoupí

Hongkong

Hongkongská policie ve čtvrtek varovala před vážnými následky, pokud demonstranti obklíčí vládní budovy nebo se pokusí do nich proniknout. Organizátoři protestů ve středu prohlásili, že obsadí vládní objekty, pokud správce města Leung Čchun-jing nepodá do čtvrteční půlnoci demisi. Leung to ale těsně před vypršením lhůty odmítl.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v Hongkongu

Článek

Mluvčí hongkongské policie Steve Hui zdůraznil, že úřady nebudou tolerovat nezákonné obléhání vládních budov a vyzval demonstranty, aby zachovali klid a zdrženlivost. Vláda Hongkongu na demonstranty apelovala, aby okamžitě ukončili blokádu centra města, protože jejich akce narušují veřejný pořádek a činnost veřejných služeb.

Protestující dali vůdci Leungovi do půlnoci ultimátum, aby rezignoval. Jeho kabinetu pak dali stejný termín na to, aby reagoval na jejich požadavek a zrušil kontroverzní volební reformu vydanou centrální vládou v Pekingu.

Leung odejít odmítl a také varoval před následky, které by měl útok demonstrantů na sídlo správy městského regionu. Zároveň ale přislíbil vyjednávání mezi zástupci města a prodemokratického hnutí odporu.

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v nadcházejících volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce.
Čínská vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit nadpoloviční většinou hlasů speciální výbor, a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva či tři uchazeči. Prodemokratičtí aktivisté chtějí, aby volby v roce 2017 byly plně demokratické.

Reklama

Související články

Peking sází v Hongkongu na zdržovací taktiku

Zastánci svobodných voleb, studenti i hnutí Occupy Central od úterý požadují, aby současné vedení města odstoupilo, uvádí BBC. Přejí si, aby mohli v příštích...

Výběr článků

Načítám