Hlavní obsah

Spojené státy dají 5 miliónů dolarů za dopadení válečného zločince Konyho

Spojené státy nabídly odměnu až 5 miliónů dolarů (víc než sto miliónů korun) za informaci vedoucí k dopadení ugandského válečného zločince Josepha Konyho. Washington to oznámil krátce poté, co jednotka Africké unie pátrání po Konym ve Středoafrické republice pozastavila. Joseph Kony je vůdcem povstalecké Armády božího odporu (LRA). Mezinárodní trestní soud (ICC) ho viní z válečných zločinů.

Foto: Reuters

Archivní fotografie vůdce Armády božího odporu Josepha Konyho

Článek

USA vypsaly odměnu také za informace, které by pomohly dopadnout další dva vůdce LRA - Okota Odhiamba a Dominica Ongweho, uvedla BBC.

Konyho armáda božího odporu nechvalně proslula verbováním dětských vojáků a zabíjením civilistů v celém středoafrickém regionu.

Po Konym pátrala speciální jednotka ugandské armády podporovaná dalšími vojáky Africké unie. Kvůli situaci ve Středoafrické republice ale svou činnost pozastavila a vrátila se na své základny. Ve Středoafrické republice nedávno došlo k převratu a tamní vláda přestala s vojáky Africké unie spolupracovat.

Ukrytí v džungli

Americký ministr zahraničí John Kerry k vypsání odměny za dopadení Josepha Konyho uvedl, že LRA „mučila a terorizovala děti.“ Dodal ale, že povstalecké vůdce „nebude snadné dopadnout,“ protože LRA se rozpadla na malé skupiny rebelů, které jsou rozprášené v džungli a ovládají zabrané území pomocí zastrašování.

Konyho ozbrojenci z LRA bojovali s ugandskou vládou zhruba dvě desetiletí, než je v roce 2005 armáda vytlačila z pozic na severu země. Poté uprchli do džungle na pomezí sousedních států a dál prováděli ve středoafrickém regionu útoky a únosy.

Fundamentalistická křesťanská LRA je proslulá verbováním dětských vojáků, unášením dívek jako sexuálních otrokyň a také krutým vnitřním řádem, který představují například tresty usekávání končetin.

V roce 2012 se stalo internetovou senzací video americké neziskové organizace Invisible Children popisující problematiku LRA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám