Hlavní obsah

Spojenci si v Afghánistánu spletli dům, při útoku zabili 12letou dívku

Novinky, rei
Kábul

Síly NATO ve východním Afghánistánu se dopustily dalšího přehmatu, jenž skončil tragickou smrtí nevinných civilistů. Při čtvrtečním útoku v okrese Surkhrod blízko města Džalálabád omylem zaútočily na jiný dům. Při akci byla zabita 12letá dívka. Spojenci se za chybu omluvili.

Článek

Dvanáctiletá Nelofar spala na dvoře, neboť v úrodných nížinách východního Afghánistánu již panují letní teploty a lidé za teplých nocí spí venku. Dívka byla zabita spolu se svým strýcem, jehož vojáci NATO považovali za místního velitele povstalců z Tálibánu, když si spletli dům, na který měli útočit.

„Bylo okolo půlnoci, když jsme uslyšeli, jak někdo klepe na dveře. Mysleli jsme si, že jsou to zloději,“ řekl majitel domu Neik Mohamed. „Krátce poté jsme zaslechli hlasitý výbuch. Byl od granátu vhozeného do našeho dvora. Moji dceru, která s námi spala na dvoře, zasáhl šrapnel do hlavy. Zemřela na místě,“ popsal.

Alianční velení, které se za incident omluvilo, ale událost v prohlášení vylíčilo jinak: „Jedinec běžel dozadu objektu směrem k vnějšímu bezpečnostnímu pásmu a byl zabit, když bezpečnostní síly mylně předpokládaly, že má zbraň. Později se ukázalo, že jedincem je neozbrojená afghánská mladistvá“.

Strýc Nelofar, jehož při akci rovněž zabili, byl 25letý policista a otec dvou dětí. V domě se v tu noc nacházel náhodou, uvedl list The International Herald Tribune.

Za poslední rok a půl je to jen v okrese Surkhrod třetí podobný případ zabití civilistů vojsky Severoatlantické aliance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám