Hlavní obsah

Soupeřící libyjské parlamenty chtějí sjednotit vládní moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Dva soupeřící libyjské parlamenty se dohodly na společné reformě státních institucí, jejímž cílem je sjednocení vládní moci. Informovala o tom agentura Reuters. Z prohlášení vyplývá, že by se měla vytvořit sjednocená prezidentská rada, která bude sestávat z prezidenta, dvou zástupců a premiéra, stojí ve společném prohlášení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Reforma exekutivy a sjednocení státních institucí je národním projektem, který má ukončit rozdělení země,“ uvedly dále obě strany.

Sjednocení státních orgánů představuje krok vpřed, ale otázkou zůstává, zda dohodu přijmou milice a další ozbrojené skupiny, které z rozdělení a chaosu těží, připomněla agentura Reuters.

Libye zažívá chaos od roku 2011, kdy byl při revoluci svržen diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety - ten na východě, který má podporu Libyjské národní armády (LNA) generála Chalífy Haftara, neuznává vládu premiéra Fáize Sarrádže v Tripolisu, jež má podporu OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám