Hlavní obsah

Soud v JAR odsunul jednání o vydání Krejčíře na září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Soud v jihoafrickém Johannesburgu zahájí vydávací řízení s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem až v září. Při středečním jednání se žádostí ČR o vydání Krejčíře ke stíhání do Česka vůbec nezabýval. Uvedl to reportér TV Nova Jiří Hynek.

Článek

"Podle Krejčíře se ve středu řešily jen některé námitky a procedurální záležitosti," řekl Hynek po telefonickém rozhovoru s Krejčířem.

Soudce, který Krejčíře na kauci pustil, má na starosti i vydávací řízení, což se nelíbí tamnímu prokurátorovi. Podle Krejčíře ve středu prokurátor usiloval o to, aby o extradici rozhodoval jiný soudce. "Soudce to prý ale odmítl," konstatoval reportér Novy. Zároveň však soudce prodloužil platnost rozhodnutí, kterým Krejčířovi po propuštění z vazby uložil povinnost hlásit se dvakrát týdně policii.

Krejčíř chce požádat o azyl

Podnikatel Hynkovi také řekl, že soudu oznámil, že má připravenou žádost o politický azyl. Momentálně prý v JAR pobývá legálně, protože tam má do 13. září povolený pobyt.

Krejčíř s reportérem mluvil také o zprávách médií, že za desítky miliónů prodává dům na Karlově náměstí v Praze. "Krejčíř mi říkal, že je to nesmysl," informoval Hynek.

Krejčíře propustili z vazby v červenci

Radovan Krejčíř uprchl v roce 2005 z České republiky na Seychely a letos na falešný pas přicestoval do Jihoafrické republiky.

Podnikatel byl na základě rozhodnutí johannesburgského soudu 6. července propuštěn z vazby na svobodu na kauci ve výši 5 miliónů randů (15 miliónů korun). Krejčíř také musel odevzdat svůj pas a musí se dvakrát týdně hlásit na policii.

České republice se nepodařilo před soudem doložit, že je nutné, aby zůstal podnikatel ve vazbě do té doby, než se projedná žádost Prahy o vydání.

Krejčíř také porušil zákony Jihoafrické republiky, když tam přiletěl z Seychelských ostrovů 21. dubna na falešné dokumenty. Ještě na letišti byl na základě mezinárodního zatykače zadržen.

Krejčíř je v ČR stíhán za podvody a přípravu vraždy. V roce 2005 uprchl i s rodinou na Seychely. Nově jej policie chce poslat soudu kvůli údajnému tunelování společnosti Technology Leasing.

Reklama

Související články

Krejčíř policii nechyběl asi osm minut

Obviněný miliardář Radovan Krejčíř utekl policistům z domu, kde prováděli domovní prohlídku, v sobotu 18. června přesně v 7:51. Útěk totiž zaznamenaly venkovní...

Výběr článků

Načítám