Hlavní obsah

Somálští piráti zaútočili na loď amerického námořnictva

S rostoucí přítomností válečného loďstva u somálských břehů se zdejší piráti už několikrát spletli a místo přepadení obchodní lodi zaútočili na plavidlo s jiným posláním. Jejich posledním terčem se stala zásobovací loď amerického námořnictva. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Piráti často disponují velkým množstvím zbraní.

Článek

Byl to první takový útok od začátku loňského roku, kdy v oblasti prudce vzrostl počet únosů mezinárodních plavidel. Piráti na dvou lodích pronásledovali ve středu ráno asi hodinu plavidlo USNS Lewis and Clark, ale tomu se podařilo udržet si dostatečnou vzdálenost, takže jej palba ze střelných zbraní útočníků nezasáhla, uvedla v prohlášení pátá flotila amerického námořnictva sídlící v Bahrajnu.

USNS Lewis and Clark dříve sloužila jako dočasné vazební zařízení pro předpokládané piráty zatčené na moři. V současnosti se však používá jen pro zásobování ostatních amerických lodí v oblasti.

Somálští piráti v posledních týdnech výrazně zvýšili svou aktivitu a počet jejich útoků se tak od začátku roku vyšplhal již na 97, z nichž 27 bylo úspěšných.

Nejnovější únos byl spáchán ve čtvrtek, kdy se piráti zmocnili malé nizozemské lodě s přinejmenším osmi námořníky na palubě. V dubnu se námořní lupiči krátce zmocnili lodi plující pod americkou vlajkou.

Podle historiků šlo o první unesenou americkou loď za posledních 200 let. Poté, co americké námořnictvo osvobodilo kapitána lodi, který byl posledním zadržovaným členem posádky, však somálští piráti pohrozili, že napříště všechny americké námořníky, jichž se zmocní, zabijí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ruská loď zadržela člun se somálskými piráty

Ruská válečná loď zadržela v úterý plavidlo somálských pirátů, na jehož palubě bylo 29 osob. Ruské jednotky při prohlídce lodě našly střelné zbraně a moderní...

Výběr článků

Načítám